REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Conferință  de presă ”Câini”


     Ca să intrăm mai ușor în atmosfera de thriller a filmului scris și regizat de Bogdan Mirică, întâlnirea cu presa a fost organizată pe întuneric, într-un loc retras din afara orașului. Într-un cort s-a amenajat ”un loc al crimei”, unde am fost invitați de un criminalist să construim ipoteze pornind de la ”dovezi” asemănătoare cu cele din film. Pregătiți, am intrat la proiecția filmului Câini, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică. Debut în lungmetraj, pentru că cineastul are experiența lucrului la serialul HBO Umbre, pentru care a scris scenariul și a regizat două episoade, celelalte fiind regizate de Igor Cobileanski.  
     După ce s-a vorbit mult despre absența ”filmului de gen” în cinematografia românească, Mirică ne propune aceast thriller, în care, într-un spațiu pustiu din câmpia română, un orășean (Dragoș Bucur) primește o moștenire cu multe sute de hectare de pământ sterp. Sosește în acel loc părăsit și e primit de oamenii locului – un bătrân ce pare inofensiv (Constantin Cojocaru), un polițist fără vlagă (Gheorghe Visu) și un afacerist local amenințător (Vlad Ivanov).  
     După proiecție, echipa alcătuită din Bogdan Mirică și actorii Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Raluca Aprodu, Gheorghe Visu, Costel Cașcaval, Andrei Ciopec a fost prezentată de Florentina Ciuvercă. Flmul este produs de casa 42Km Film, producător Marcela Ursu, și distribuit în România de Transilvania Film. Câini a fost premiat la Cannes 2016 cu Premiul FIPRESCI în secţiunea "Un certain regard" , iar la TIFF 2016 a câștigat Marele Trofeu. La festivalul de la Sarajevo, Gheorghe Visu a primit Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor.

     Bogdan Mirică ne-a vorbit despre felul în care a făcut castingul, dar și despre colaborarea cu Andrei Butică, directorul de fotografie. După terminarea turneului de promovare pentru Câini, Mirică, Igor Cobileanski și Andrei Butică se pregătesc pentru filmarea celui de-al doilea sezon din serialul Umbre.

     Dragoș Bucur a văzut prima dată filmul la conferință, împreună cu presa. A mărturisit că secvența strigătului din mașină a fost cea mai dificilă, pentru că intensitatea interpretării a fost foarte mare. După ce va participa la promovarea filmului Două lozuri, regizat de Paul Negoescu, în care joacă și este producător pentru Actoriedefilm.ro, actorul a spus că vrea să facă o pauză de lucru.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(26.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 42km film, bogdan mirica, caini film, costel cascaval, dragos bucur, gheorghe visu, vlad ivanov

Opinii: