REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub FILM - „Dincolo de nisipuri”, regizat de Radu Gabrea


     Vineri, 27 aprilie 2018, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte cea de-a 20-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, în versiunea sa necenzurată (Director’s Cut), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, Dincolo de nisipuri (1973), o adaptare cinematografică după romanul „Îngerul a strigat” de Fănuș Neagu, semnată de importantul cineast român Radu Gabrea (1937-2017), mutilată la data premierei. La Cinemateca Union vor vorbi, despre Dincolo de nisipuri și regizorul său, actorul Dan Nuțu, interpretul rolului principal din film, și monteuza Melania Oproiu, colaboratoarea permanentă a lui Radu Gabrea de după 1989, cea care a finalizat, alături de regizor, montajul filmului.
     „Dincolo de nisipuri a fost un film care (nu se mai ştie astăzi, c-aşa se-ntâmplă, când pleacă cineva se uită complet) a fost oprit personal de Ceauşescu. Era sortit să iasă pe piaţă şi a fost oprit de Ceauşescu. A fost un an de luptă ca să-l scot din nou pe ecrane, un an de zile care m-a costat mulţi nervi, şi am avut convingerea că, după acest conflict cu Ceauşescu personal, nu mai puteam face mult timp filme. Cred că ceea ce s-a întâmplat în România mi-a dat dreptate.” (Radu Gabrea, interviu de Călin Stănculescu în „România liberă”, 1994)
     Interzicerea filmului în România l-a determinat pe regizorul Radu Gabrea să-şi părăsească ţara, pentru a se stabili în Germania. Criticii Mira şi Antonín J. Liehm consideră Dincolo de nisipuri, selecţionat la Festivalul de la Cannes (secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs”), drept „cel mai important film românesc al anilor ’70”.
     „Cât despre Dincolo de nisipuri de Radu Gabrea, regizorul își propunea, prin acest film, ecranizarea unui roman de succes în epocă, «Îngerul a strigat» de Fănuș Neagu: povestea unei colectivități stranii, de dezmoșteniți ai soartei, oameni sărmani din ținuturile Brăilei migrați spre Dobrogea, cărora sărăcia și nevoile le alterează viața, sentimentele și cugetul, împingându-i la periferia societății și îndreptându-i spre gesturi extreme. Este un pitoresc aparent în Dincolo de nisipuri: tipurile grotești ale peisajului uman ascund drame, și, «dincolo de măști», citim povești tulburătoare de viață, cum este aceea a protagonistului, al cărui destin a fost marcat de patima unei iluzorii răzbunări.” (Călin Căliman, „Istoria filmului românesc”, ed. a III-a, 2017)
     Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecții speciale cu filme românești remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoțite de discuții cu invitați) organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista FILM, publicație trimestrială a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Tariful unic de acces la aceste evenimente este de 3 lei.
(26.04.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub film, cinemateca romana arhiva nationala de film, dan nutu, melania oproiu, radu gabrea

Opinii: