Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismRed Rats (1991)

Șobolanii roșii (1991)

85 min. - Drama - AG - 21.10.1991

Synopsis:

The life of several people under the communist regime.It talks about unqualified and irresponsible leaders who were leaders because they were party members. It also talks about how the party members did anything to please the dictator and his wife.

Director: Florin Codre

Writer: Florin Codre

Stars: Lucian Nuţă, Bogdan Vodă, Șerban Ionescu


Photo Gallery:

  • Red Rats (1991)
  • Red Rats (1991)

Browse the entire gallery

Casting:

Lucian Nuță Ştefan
Bogdan Vodă Sony
Şerban Ionescu Stavros
Browse the entire cast and crew

Produced By

Tracus Arte

Production info

Ecran normal, color, 11 acte, 2666 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1991 - ACIN - Best Original Score. Best Actress in a Supporting Role (Tora Vasilescu). Special Prize (Valentin Uritescu)

Lines

Șoferul de taxi: Opereta asta de Revoluție, adică nu, Revoluția asta de operetă, cu scenariul scris ca la Kremlin și regizat ca la Hollywood, a scos toată pleava în față. Înainte ne conduceau un nebun și o nebună. Acum ne conduc ciubucul și minciuna. Toți puturoșii sunt șefi, toți bișnițarii fac politică, toți politicienii fac bișniță, a înnebunit toată lumea, domnule!

Trivia

  • Debutul regizoral al lui Florin Codre în lungmetraj de ficţiune
Opinia criticului
"Oarecum neobservat la data premierei, filmul rămâne unul dintre puţinele de după 1989 care au abordat perioada dictaturii lui Ceauşescu. Spre deosebire de regizori de profesie ca Lucian Pintilie, Stere Gulea, Şerban Marinescu, Radu Mihăileanu, Mircea Veroiu, Dan Piţa (ultimii doi cu parabole, fără plasare temporală strictă), realizatorul (scenarist şi regizor) Şobolanilor roşii, Florin Codre, este un artist plastic, un sculptor apreciat al anilor '80, care şi-a propus să facă primul film din România finanţat în întregime din bani particulari. Sub figura unui cascador, care trece prin diverse întâmplări, mai comice sau mai amare, asistând la un moment dat şi la orgiile din lumea "potentaţilor roşii” nu sunt greu de ghicit amintirile lui Florin Codre din acea perioadă, a anilor '80, atât de rar tratată astăzi ca şi când n-ar fi existat." (Doinel Tronaru, România liberă, 30 august 1999)

"Din toată babilonia Șobolanilor, mare lucru nu se prea înțelege, iar faptul că intenția acuzator-revelatoare e dublată și de un al doilea demers eliberator nu ajută deloc. Codre are multe de zis despre comunism și despre Revoluție (nimic revoluționar, din păcate), dar, e ca și cum, închipuindu-și că toată pălăvrăgeala despre comuniști și securiști nu e de ajuns, acesta simte nevoia unui stimul suplimentar. Acel stimul e nuditatea, prezentă încă din a doua scenă (...). Așa se face că zugrăvirea în culori sumbre a comuniștilor și a securiștilor e dublată de o diversiune revoluționar-erotică, rezultatul fiind că din filmul lui Codre nu se mai înțelege nimic." (Cătălin Olaru, FILM nr. 1/ 2015)

Red Rats (1991) - Photo