REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Șobolanii roșii (1991)

Red Rats

85 min. - Dramă - AG - 21.10.1991

Sinopsis :

Ştefan (Lucian Nuţă), şeful unei echipe de cascadori din care mai fac parte prietenii săi Sony (Bogdan Vodă) şi Stavros (Şerban Ionescu), este nevoit să părăsească Institutul de Arte Plastice pentru ideile sale contestatare la adresa regimului ceauşist. În urma opiniilor exprimate la o petrecere, cei trei sunt urmăriţi de un securist. Ştefan îl bate şi este anchetat de procuratură. În noaptea cutremurului din 1977 el participă, alături de ceilalţi cascadori, la salvarea victimelor din ruine. În timpul acestei acţiuni Stavros moare. Ştefan va emigra ilegal şi, la întoarcerea în ţară după decembrie '89, va constata ceva şocant despre nomenclaturiştii şi securiştii care îl anchetaseră.

Regie: Florin Codre

Scenariu: Florin Codre

Actori Principali: Lucian Nuţă, Bogdan Vodă, Șerban Ionescu


Galerie Foto:

  • Șobolanii roșii (1991)
  • Șobolanii roșii (1991)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Lucian Nuță Ştefan
Bogdan Vodă Sony
Şerban Ionescu Stavros
Vezi tot genericul

Producători

Tracus Arte

Date de producție

Ecran normal, color, 11 acte, 2666 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1991 - ACIN - Premiile pentru muzică și rol secundar feminin (Tora Vasilescu). Premiul special de interpretare (Valentin Uritescu)

Replici

Șoferul de taxi: Opereta asta de Revoluție, adică nu, Revoluția asta de operetă, cu scenariul scris ca la Kremlin și regizat ca la Hollywood, a scos toată pleava în față. Înainte ne conduceau un nebun și o nebună. Acum ne conduc ciubucul și minciuna. Toți puturoșii sunt șefi, toți bișnițarii fac politică, toți politicienii fac bișniță, a înnebunit toată lumea, domnule!

Trivia

  • Debutul regizoral al lui Florin Codre în lungmetraj de ficţiune
Opinia criticului
"Oarecum neobservat la data premierei, filmul rămâne unul dintre puţinele de după 1989 care au abordat perioada dictaturii lui Ceauşescu. Spre deosebire de regizori de profesie ca Lucian Pintilie, Stere Gulea, Şerban Marinescu, Radu Mihăileanu, Mircea Veroiu, Dan Piţa (ultimii doi cu parabole, fără plasare temporală strictă), realizatorul (scenarist şi regizor) Şobolanilor roşii, Florin Codre, este un artist plastic, un sculptor apreciat al anilor '80, care şi-a propus să facă primul film din România finanţat în întregime din bani particulari. Sub figura unui cascador, care trece prin diverse întâmplări, mai comice sau mai amare, asistând la un moment dat şi la orgiile din lumea "potentaţilor roşii” nu sunt greu de ghicit amintirile lui Florin Codre din acea perioadă, a anilor '80, atât de rar tratată astăzi ca şi când n-ar fi existat." (Doinel Tronaru, România liberă, 30 august 1999)

"Din toată babilonia Șobolanilor, mare lucru nu se prea înțelege, iar faptul că intenția acuzator-revelatoare e dublată și de un al doilea demers eliberator nu ajută deloc. Codre are multe de zis despre comunism și despre Revoluție (nimic revoluționar, din păcate), dar, e ca și cum, închipuindu-și că toată pălăvrăgeala despre comuniști și securiști nu e de ajuns, acesta simte nevoia unui stimul suplimentar. Acel stimul e nuditatea, prezentă încă din a doua scenă (...). Așa se face că zugrăvirea în culori sumbre a comuniștilor și a securiștilor e dublată de o diversiune revoluționar-erotică, rezultatul fiind că din filmul lui Codre nu se mai înțelege nimic" (Cătălin Olaru, FILM nr. 1/ 2015)

Șobolanii roșii (1991) - Photo