Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



On a Certain Happiness (1973)

Despre o anume fericire (1973)

95 min. - Drama - AG - 15.10.1973

Synopsis:

Momentul alegerii drumului și consecințele alegerii - Ion Mușat, un tânăr inginer, alege să plece în provincie convins că acolo își poate face cel mai bine meseria. Liana Popa, o tânără actriță, renunță la succesul dintr-un teatru de provincie pentru o carieră nesigură în capitală. Liviu Filimon, inginer, bun prieten cu Ion Mușat, din comoditate rămâne în capitală.

Director: Mihai Constantinescu

Writer: Constantin Chiriță, Andrei Blaier

Stars: Ovidiu Iuliu Moldovan, Tamara Crețulescu, Ion Caramitru


Photo Gallery:

  • On a Certain Happiness (1973)
  • On a Certain Happiness (1973)
  • On a Certain Happiness (1973)
  • On a Certain Happiness (1973)

Browse the entire gallery

Casting:

Ovidiu Iuliu Moldovan Ion Mușat
Tamara Creţulescu Liana Popa
Ion Caramitru Liviu Filimon
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme 5

Production info

Filmări 12.03.– 13.06.1973 la Sibiu. Cheltuieli de producție 2.819.000 lei.
Ecran normal, peliculă Kodak, a/n, 11 acte, 2585 m.

Distributors

Româniafilm

Trivia

  • Debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Mihai Constantinescu
Opinia actorilor
„Muşat este în primul rând un mare nemulţumit, aflat într-un continuu conflict cu inerţia, comoditatea, clişeele, laşitatea altora. Şi de aici îndârjirea lui aproape fanatică pe linie profesională. N-am vrut şi nu vrem ca personajul să apară axat pe o singură problemă existenţială şi prin aceasta schematic. Împreună cu regizorul am simţit nevoia să subliniem o serie de amănunte care să cornpleteze o imagine cât mai veridică despre modul de a-şi trăi viaţa al unui om cu adevărat cinstit şi pasionat cum este Muşat.” (Ovidiu Iuliu Moldovan, Pliant de prezentare film, 15.10.1973)

„Trebuie să mărturisesc că rolul Lianei Popa a început să-mi placă abia atunci când I-am înţeles ca pe o posibilă variantă a existenţei mele de actriţă. Dezamăgită de o iubire căreia i se dăruise absolut, Liana, în hotărârea ei de a se întoarce la Bucureşti, nu poate fi bănuită că alege prozaic între doi bărbaţi…Şi mi se pare firesc să-şi caute împlinirea deplină într-o meserie pe care o face cu pasiune şi talent pentru că ea înţelege această împlinire într-un fel cu totul special. Regăsindu-se străină şi singură în faţa adevărului că în viaţă există momente când trebuie să porneşti din nou de la zero, o va face, pentru că Bucureştiul n-a fost niciodată pentru Liana oraşul tuturor speranţelor, ci un oraş al confruntărilor cu ea însăşi.” (Tamara Creţulescu, Pliant de prezentare film, 15.10.1973)

„Personajul meu, Liviu Filimon, e un bun profesionist, inginer, dar, în mod inconştient, lucrează împotriva lui însuşi, ratând o carieră care ar fi putut deveni strălucită. Greşeala care intervine stă în opţiunea lui pentru un anume mod de viaţă şi de muncă după absolvirea facultăţii, greşeală care demonstrează că Iipsa unei pasiuni autentice şi a unui mod angajat şi conştient de a privi lucrurile duce, în cele din urmă, inevitabil, la ratare.” (Ion Caramitru, Pliant de prezentare film, 15.10.1973)

On a Certain Happiness (1973) - Photo