Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismThe Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)

180 min. - Documentary - AG - 28.10.2010

Synopsis:

The film explores the image of the Romanian dictator Nicolae Ceausescu, using unknown official footage from the Romanian National Television and National Film Archives.

Director: Andrei Ujică

Writer: Andrei Ujică

Stars: Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu


Photo Gallery:

 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)
 • The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010)

Browse the entire gallery

Casting:

Browse the entire cast and crew

Produced By

ICON Productions
În asociere cu TVR
Cu sprijinul CNC
Cu sprijinul Fundaţiei Arte Vizuale

Production info

Au fost vizionate 1000 de ore de înregistrări de la Arhiva Naţională de Filme şi de la TVR. După prima selecţie au rămas 250 de ore pe care le-a vizionat Andrei Ujică.

Distributors

Voodoo Films

Festivals, Awards

 1. 2010 - Bergen - Best Documentary
  2010 - CPH:DOX - Honorable Mention
  2010 - Cinema Eye Honors Awards, US - Spotlight Award
  2010 - Jihlava - Best Central and Eastern European Documentary
  2011 - Premiile Gopo - Best Documentary (Andrei Ujică, Velvet Moraru), Best Editing (Dana Bunescu)

Trivia

 • Titlul filmului a fost inspirat de titlul romanului “Autobiografia lui Fidel Castro" de Norberto Fuentes şi de titlul romanului "Autobiografia lui Alice B. Toklas" de Gertrude Stein.
 • Filmul are un trailer oficial, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, şi trailere realizate de regizorii Marian Crişan, Radu Jude şi Adrian Sitaru.
Andrei Ujică despre...
...dictator
: "La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Boudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu."
...începutul proiectului: "În decembrie 2005, m-am dus la Bucureşti, pentru că Televiziunea Română difuza, pentru prima oară, Videograme - cu o întârziere de 13 ani. Cu această ocazie am întâlnit-o pe Velvet Moraru, care fusese asistenta noastră, a mea şi a lui Harun, în 1992, în faza de cercetare la Videograme, şi care devenise între timp producătoare. A fost propunerea ei. Ea m-a întrebat dacă nu ar fi timpul să fac un film despre Ceauşescu."
...film: "Din punct de vedere formal, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu demonstrează că astăzi, utilizând exlusiv imagini existente, se pot realiza opere cinematografice pe subiecte recente, cu o respiraţie epică similară celei pe care o cunoaştem din filmele istorice de ficţiune. Avem de a face cu un demers eminamente sintactic, în care montajul are un dublu rol: acela de mizanscenă, întrucât construieşte scene care nu există ca atare în material, şi acela clasic, de a lega scenele între ele."

Despre personaje
"Pentru generaţiile care au trăit în vremea comunismlui, figura Elenei Ceauşescu era nelipsită din ziare, din portretele de pe pereţi, de pe ecranul televizorului, chiar şi când programul zilnic la TVR era de două ore. Sunt, de asemenea, kilometri de peliculă „de protocol”, zeci de filme şi emisiuni omagii. Andrei Ujică a realizat, se ştie, documentarul de lung metraj, de 3 ore, (...) cu secvenţe din discursuri, vizite, congrese, şi folosind imagini chiar mai puţin cunoscute."  (Maria Neagu, Historia nr. 180, ianuarie 2017)

Website

http://www.autobiografia.ro/
The Autobiography of Nicolae Ceauşescu (2010) - Photo