Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Revoluția Română din 1989 în filmele lui Andrei Ujică


     Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, precum și a aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, Institutul Cultural Român de la Praga și Arhiva Națională de Filme a Republicii Cehe vă invită la proiecția filmelor lui Andrei Ujică și la sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorul,  la NFA Cinema Ponrepo /National Film Archive (Bartolomějská 11, 110 00, Praga 1, Republica Cehă).
     Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (România-Germania, 2010, 180 min) este programat pentru luni, 2 decembrie, ora 19.30.
     Considerat de critica internațională drept o capodoperă a filmului de montaj, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în afara competiției, în 2010. Filmul explorează imaginea fostului dictator, de la venirea sa la putere până la Revoluție, folosind exclusiv înregistrări oficiale de arhivă, unele dintre acestea, mai puțin știute sau chiar necunoscute.
     Videogramele unei revoluții (Germania-România, 1992, 106 min) poate fi văzut marți, 3 decembrie, ora 20.30.
     Realizat în 1992, împreună cu Harun Farocki, Videogramele unei revoluții/Videogramme einer Revolution reconstituie cronologia zilelor 19 - 25 decembrie 1989, în România, din fragmente filmate de operatori profesioniști și amatori. Filmul a devenit un reper în analiza relației dintre puterea politică și mass-media în Europa, la sfârșitul Războiului Rece.
     Out of the Present (Germania, 1995, 95 min) este proiectat miercuri, 4 decembrie, ora 20.30.
     Excepționalul poem spațial, Out of the Present îl are în centru pe cosmonautul rus Serghei Krikaliov, care a petrecut zece luni la bordul staţiei orbitale Mir, în timp ce, pe Pământ, Uniunea Sovietică se destrăma.
     La încheierea evenimentului, spectatorii vor fi invitați la un pahar de vin românesc oferit de către Institutul Cultural Român din Praga.
     Detalii: Institutul Cultural Român
(26.11.2019)

Tags: andrei ujica, autobiografia lui nicolae ceausescu film, institutul cultural roman praga, out of the past film, revolutia romana 1989, videogramele unei revolutii film

Comments: