REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)

The Autobiography of Nicolae Ceauşescu

180 min. - Documentar - AG - 28.10.2010

Sinopsis :

În timpul procesului sumar la care a fost supus împreună cu soţia sa, Nicolae Ceauşescu îşi trece în revistă perioada de viaţă în care a fost la putere: 1965-1989.

Regie: Andrei Ujică

Scenariu: Andrei Ujică

Actori Principali: Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu


Galerie Foto:

  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
  • Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

ICON Productions
În asociere cu TVR
Cu sprijinul CNC
Cu sprijinul Fundaţiei Arte Vizuale

Date de producție

Au fost vizionate 1000 de ore de înregistrări de la Arhiva Naţională de Filme şi de la TVR. După prima selecţie au rămas 250 de ore pe care le-a vizionat Andrei Ujică.

Distribuitori

Voodoo Films

Festivaluri, premii

  1. 2010 - Bergen - Cel mai bun documentar
    2010 - CPH:DOX - Mențiune de Onoare
    2010 - Cinema Eye Honors Awards, US - Spotlight Award
    2010 - Jihlava - Cel mai bun documentar din Europa de Est
    2011 - Premiile Gopo - Cel mai bun documentar (Andrei Ujică, Velvet Moraru), cel mai bun montaj (Dana Bunescu)

Trivia

  • Titlul filmului a fost inspirat de titlul romanului “Autobiografia lui Fidel Castro" de Norberto Fuentes şi de titlul romanului "Autobiografia lui Alice B. Toklas" de Gertrude Stein.
  • Filmul are un trailer oficial, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, şi trailere realizate de regizorii Marian Crişan, Radu Jude şi Adrian Sitaru.
Andrei Ujică despre...
...dictator
: "La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Boudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu."
...începutul proiectului: "În decembrie 2005, m-am dus la Bucureşti, pentru că Televiziunea Română difuza, pentru prima oară, Videograme - cu o întârziere de 13 ani. Cu această ocazie am întâlnit-o pe Velvet Moraru, care fusese asistenta noastră, a mea şi a lui Harun, în 1992, în faza de cercetare la Videograme, şi care devenise între timp producătoare. A fost propunerea ei. Ea m-a întrebat dacă nu ar fi timpul să fac un film despre Ceauşescu."
...film: "Din punct de vedere formal, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu demonstrează că astăzi, utilizând exlusiv imagini existente, se pot realiza opere cinematografice pe subiecte recente, cu o respiraţie epică similară celei pe care o cunoaştem din filmele istorice de ficţiune. Avem de a face cu un demers eminamente sintactic, în care montajul are un dublu rol: acela de mizanscenă, întrucât construieşte scene care nu există ca atare în material, şi acela clasic, de a lega scenele între ele."

Despre personaje
"Pentru generaţiile care au trăit în vremea comunismlui, figura Elenei Ceauşescu era nelipsită din ziare, din portretele de pe pereţi, de pe ecranul televizorului, chiar şi când programul zilnic la TVR era de două ore. Sunt, de asemenea, kilometri de peliculă „de protocol”, zeci de filme şi emisiuni omagii. Andrei Ujică a realizat, se ştie, documentarul de lung metraj, de 3 ore, (...) cu secvenţe din discursuri, vizite, congrese, şi folosind imagini chiar mai puţin cunoscute."  (Maria Neagu, Historia nr. 180, ianuarie 2017)

Website

http://www.autobiografia.ro/
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010) - Photo