Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Toma Enache pe urmele lui Toni Caramuşat, personajul din “Nu sunt faimos, dar sunt aromân”


     Din Grecia şi Macedonia până în SUA, Toni Caramuşat, personajul principal din Nu sunt faimos, dar sunt aromân, face un turneu de promovare a documentarului său. La fel ca în film, Toma Enache, care a scris, regizat şi interpretat rolul acesta, merge în toate ţările cu comunităţi aromâne sau la festivaluri. Reface traseul de la filmare. 
     Primul film de lungmetraj vorbit în aromână este argumentul lui că limba aceasta este vie, iar aromânii împrăştiaţi prin lume o păstrează. Comedie şi road movie, Nu sunt faimos, dar sunt aromân are mai multe metafore, chei cu semnificaţie spirituală pentru această naţionalitate. Toni Caramuşat caută nu numai succesul, dar şi pe o frumoasă fată, care e Armânamea.
Filmul are premii la Festivalul Babel şi la Festivalul de Film Etnografic de la Zlatna, iar Toma Enache a primit Premiul pentru debut de la UARF.
Entuziasmul cu care a fost întâmpinat în toate ţările unde sunt aromâni îl determină să continue cu un al doilea proiect.
În această perioadă, regizorul şi filmul său sunt iarăşi în turneu prin Grecia, Albania, în Elveţia sau Austria. Despre întâlnirile pe care le-a avut, dar şi despre istoria aromânilor, Toma Enache vorbeşte cu bucurie şi emoţie.
 
Imagine: Nicolae Cara

Tags: nu sunt faimos,dar sunt aroman, primul film in aromana, toma enache

Comments: