Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAromânul devine faimos


     La Festivalul de Film Babel din Sardinia, filmul Nu sunt faimos, dar sunt aromân / Nu hiu faimos ama hiu arman, primul lungmetraj realizat exclusiv în limba aromână, a câştigat premiul „Maestrale Unica“, o medalie acordată de Parlamentul Italian şi distincţia Parlamentului European pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice în Europa.
Dintre cele 62 de producţii cinematografice prezente la festival, Nu sunt faimos, dar sunt aromân a fost singura care a reuşit să obţină mai multe premii.  Filmul scris şi regizat de Toma Enache a fost selectat în competiţia pentru lungmetraj, alături de alte şase producţii din Venezuela, Italia, Spania sau Elveţia. 
     Aflat deja la cea de-a treia ediţie, Festivalul de Film Babel este prima competiţie internaţională destinată filmelor vorbite în limbi minoritare, dialecte sau limbi moarte. Anul acesta, producţiile cinematografice participante au fost realizate în 52 de limbi diferite, dintre care 36 de limbi europene şi 16 din afara Europei. În premieră, festivalul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronat al Parlamentului European, care a recunoscut că această competiţie are un rol important în integrarea minorităţilor lingvistice din Europa.
 

Tags: festivalul babel, film minoritati, nu sunt faimos,dar sunt aroman, toma enache

Comments: