Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismScurtmetrajul “Cai putere”,  în competiţie la Festivalul de la Locarno


Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august) adună cineaşti şi reprezentanţi ai industriei de film din toată lumea.

     Evenimentul este recunoscut pentru lansarea unor noi tendinţe cinematografice, a carierelor, dar şi pentru oportunităţile de afaceri. Reprezentantul României în competiţie este Daniel Sandu, selectat cu filmul Cai putere în secţiunea „Pardi di domani / Leoparzii de maine”, rezervată scurt şi mediumetrajelor. Producţia românească de la ICONproduction intră în concurs alături de alte 26 de filme de pe toate continentele. 
Daniel Sandu este prezent la Locarno şi la Industry Days (9-11 august), secţiune în cadrul căreia Festivalul de Film Locarno şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania promovează proiectul Transilvania Pitch Stop (TPS). Parteneriatul dintre cele două festivaluri, care va funcţiona şi în anii următori, îşi propune să promoveze noua generaţie de cineaşti români şi să-i ajute în găsirea surselor de finanţare. În cadrul acestei secţiuni, sunt selectate două proiecte premiate la Transilvania Pitch Stop: Tatăl mută munţii, de Daniel Sandu - Premiul pentru dezvoltare, şi Premiul pentru post-producţie - Mariţa, de Cristi Iftime. 
     Despre acest parteneriat cu Festivalul de la Locarno, Mihai Chirilov, director artistic TIFF, a declarat că "pentru a extinde posibilităţile de promovare a Noului Cinema Românesc,  Transilvania International Film Festival adaugă la evenimentul Zilele Filmului Românesc această nouă platformă, Transilvania Pitch Stop, care se focalizează pe cele mai promiţătoare proiecte ale regizorilor debutanţi. Suntem încântaţi de parteneriatul cu prestigiosul Festival de Film de la Locarno, care creşte vizibilitatea pentru două proiecte româneşti câştigătoare la TPS şi măreşte potenţialul internaţional de afirmare." 
     O prezenţǎ spectaculoasǎ la Locarno este şi actriţa Ada Condeescu, care are un rol principal în filmul Love Island, povestea unui cuplu care pleacă în vacanţă pe o insulă de pe coasta Croaţiei, acolo devenind amândoi atraşi de o frumoasă tânără, interpretată de Ada. Cel mai recent film al regizoarei Jasmila Zbanic, care este şi co-scenarist, Love Island va avea premiera mondială în Piazza Grande din Locarno. 
”Personajul meu este foarte senzual, emană pasiune, are trăiri intense, e plin de energie. M-am bucurat mult să lucrez cu Jasmila, am cunoscut-o la Festivalul de la Berlin în 2010 şi ne-am reîntâlnit în 2013, în cadrul programului Shooting Stars. ”, a declarat Ada Condeescu. 
     Un alt român prezent la Festivalul de la Locarno este Andrei Şendrea, selectat la secţiunea Critics Academy, o iniţiativă a Festivalului de la Locarno care se adresează tinerilor aspiranţi la statutul de critic de film. Dintre cele 130 de aplicaţii, au fost aleşi 10 tineri, care trebuie să realizeze cronici de film, ştiri şi interviuri în perioada desfăşurării evenimentului.

Detalii: www.pardolive.ch
 


 


Tags: ada condeescu, cai putere, cristi iftime, daniel sandu, festivalul de film locarno, mihai chirilov, transilvania pitch stop

Comments: