Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Rondul de noapte”, scris, regizat și filmat de Iosif Demian


     Înainte să intre în cinematografe, distribuitorii de la iadasarecasa au organizat o proiecție Rondul de noapte, în prezența regizorului și a echipei. Iosif Demian, Erika Józsa Demian, producătoarele Anca Puiu (Mandragora) și Smaranda Zărmoianu (Iadasarecasa), actorii și echipa tehnică au venit la întâlnirea cu publicul.
     Rondul de noapte este o surprinzătoare revenire a lui Iosif Demian în cinematografia românească. Energia creatoare a cineastului este de invidiat. El a scris scenariul, a regizat și a fost director de fotografie.
     Filmul are umor și dramă, amor și crimă, evoluții neașteptate ale evenimentelor, este un thriller provocator despre viața misterioasă a actorilor, care deși ”sunt și ei oameni”, au alte resorturi emoționale. Ca să ajungă la poveste, Iosif Demian a avut nevoie de inspirația pe care i-o dă muzica, compusă de Erika Józsa Demian special pentru acest film.
     Narațiunea e alcătuită dintr-un puzzle, dat de întâmplările din viața unor artiști care, costumați și machiați pentru repetiția generală a unui spectacol, rămân în fața teatrului încuiat. Fiecare trebuie să ajungă acasă, la oră târzie din noapte, captiv în imaginea personajului. Legătura cu realitatea este evidentă, dar peste toate secvențele planează un nonscharf suprarealist.
     Cara (Ada Condeescu) este, în timpul liber, damă de companie, iar soțul ei, Johnny (Cuzin Toma) le aduce cafea clienților. Margareta (Ilinca Hărnuț) este o bombă sexi, care are o relație provocatoare cu regizorul (László Mátray). Flora (Manuela Hărăbor) este îmbrăcată și machiată ca un clovn, dar trebuie să meargă spre casă cu un metrou, în care se întâlnește cu Obo (Laurențiu Damian), un om fără casă (hobo), care se plimbă cu două sacoșe și are sfaturi înțelepte pentru oricine vrea să vorbească cu el. Fulga (Michaela Prosan) este îmbrăcată ca o prostituată și e agresată de doi polițiști. În ajutorul ei vine Gore (Tudor Istodor), costumat în polițist, dar fără abilitățile necesare.
     Acestea sunt câteva dintre poveștile actorilor care ies din sala de repetiție (superba sală renovată a Teatrului din Caracal) și se trezesc într-o realitate alternativă. Costumele și machiajul, care aduc în teatru siguranța intrării în personaj, devin acum handicapuri în viața obișnuită. ”50% dintre secvențe sunt filmate la repetiție”, spune Iosif Demian, care a vrut să păstreze astfel prospețimea reacțiilor. Nici nu a organizat un casting, ci i-a ales pe actori în funcție de propria lui intuiție.
Actorii au fost încântați de propunerea inedită a lui Iosif Demian, care le-a dat partituri diferite față de rolurile anterioare.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: anca puiu, ilinca harnut, iosif demian, manuela harabor, rondul de noapte film, tudor istodor

Comments: