Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismMiruna Berescu despre Anonimul #20


     Cum e să fii director de festival care își păstrează relevanța și după douăzeci de ani? Miruna Berescu are răspunsuri, pentru că Festivalul Internațional de Film Anonimul este un reper pentru cineaști și cinefili. Trebuie să fii mare iubitor de film ca să îți organizezi un sejur în Deltă în perioada festivalului și să fii prezent la atâtea proiecții și întâlniri cu cineaștii. De cealaltă parte, regizorii își prezintă filme în avanpremieră pentru că știu că vor avea un feedback avizat.
     Așa se face că, în fiecare an, Miruna Berescu, directoarea festivalului, gândește o structură nouă și cu puncte de interes. Alegerile le face împreună cu selecționerii Ludmila Cvikova și Ionuț Mareș, iar pentru organizare lucrează cu Livia Văsuianu, coordonator festival, și Bianca Anastasiu, coordonator program. Dan Lupu se ocupă de PR și comunicare. Este o echipă mică pentru logistica destul de complicată a unui festival de film într-o loc izolat de la Sfântu Gheorghe, dar partea de organizare locală îi revine Fundației Anonimul, înființată de Sorin Marin, care este și inițiatorul festivalului.
     Anul acesta, la ediția aniversară, au fost invitați cineaști care au câștigat Trofeul Anonimul, apoi au confirmat cu filme premiate în ultimii ani. Invitatul special este Naomi Kawase, regizoare cu o stilistică vizuală deosebită, care își prezintă documentarul Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A și susține un materclass.
În fiecare an, Anonimul te surprinde cu ceva nou, în afară de locul frumos în care se desfășoară, pentru care este un bun ”cârlig” turistic.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(7.08.2023)

Tags: anonimul iff 2023, festivalul international de film anonimul 2023, fundatia anonimul, miruna berescu

Comments: