Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Just the two of us”, cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014


Filmul a primit Premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2000 de euro, la cea de-a noua ediţie a atelierului internaţional de film documentar Aristoteles Workshop (AW), organizat de Dan Nuţu.

Două dintre filmele realizate în 2013 sunt acum în selecţia de la Astra Film Festival.  
Cei 12 participanţi la atelierul de anul acesta au realizat patru filme, foarte apreciate de juriul internaţional, din care au făcut parte: Jean Francois Pellier (Departamentul de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France), Agnès Wildenstein (associate programmer al Festivalului Internaţional de film Doclisboa, Lisabona), Mihai Fulger (critic de film şi film programmer al Cinematecii Române), Răzvan Penescu (fondator liternet.ro), Simon Brook (regizor şi producător, Paris) şi Wessel Vanderhammen (program adviser pentru Festivalul Internaţional de film IDFA, Amsterdam).  
Premiul celei de-a noua ediţii a fost acordat de Farmexim, compania care a susţinut atelierul şi anul trecut, după ce, în perioada 2008-2011, premiul fusese oferit de Institutul Cultural Român (ICR).  Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle. Atelierul a avut loc în perioada 20 august - 21 septembrie, în acelaşi loc unde se organizază de patru ani consecutive, satul Vama din Bucovina, judeţul Suceava, la Casa Călin. 
Cele patru filme produse de Aristoteles Workshop în 2014: 
Just the two of us 
Povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari. Soţii Olaş sunt perfect împăcaţi cu ideea morţii, şi au în casă, la vedere, poza pentru mormântul lor. Ei continuă să se hrănească din excentricitatea cu care s-au mândrit în tinereţe. Au dus amândoi vieţi duble, ca artişti. El era sculptor, ea era actriţă, cu jumătate de normă. Acesta este refugiul lor într-un regim plin de “politruci”. Râd cu poftă, se tachinează în timpul unui joc de cărţi, se uită împreună la tennis, mici momente prin care ei trăiesc pe deplin. Juriul a apreciat documentarul ca fiind „un film aparent simplu, dar care reuşeşte să transmită foarte multă emoţie. O poveste de dragoste, cu un umor excellent şi un montaj foarte bun.” 
Documentarul este realizat de Nina Blazin (regizor, Slovenia), Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/Ungaria) şi Raluca Petre (montaj, România).  
Intersection 
Scurtmetraj documentar observaţional, cu momente şi reacţii ale trecătorilor care îşi petrec o parte din zi la o răscruce de drumuri: tăietori de lemne, vânzătoare de affine şi ciuperci, poliţişti, călugăriţe. Sunt oameni aparent ignoraţi de majoritatea celor care tranzitează spaţiul respectiv. Filmul îi pune într-o nouă lumină. Intersection a fost apreciat de juriul Aristoteles Workshop pentru „maniera interesantă/aparte de a observa, ideea foarte inteligentă de mizanscenă, o înţeleaptă alegere a personajelor şi un montaj bun”. 
Regia îi aparţine lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ucraina), imaginea lui Barbu Bogdanovici (România), iar montajul a fost realizat de Ciprian Cimpoi (România). 
End of Summer 
Un grup de adolescenţi dintr-un sat bucovinean îşi petrec împreună ultimele seri de vacanţă. Trecerea lor spre maturitate este un joc fragil, în care limitele pot fi restabilite în permanenţă. Un documentar „ambiţios, curajos, atât din punct de vedere al conceptului, cât şi al execuţiei. Ne-a făcut să ne simţim din nou ca la 17 ani”, a fost aprecierea juriului. 
End of Summer este regizat de Alina Manolache (România), director de imagine Ruben Agadjnean (Republica Moldova), editor pe Mircea Bobină (Republica Moldova). 
In the name of the Father 
Un băieţel dintr-un sat bucovinean, crescut de bunica sa în valorile unui creştinism excesiv, întâmpinate de copil cu reacţii neaşteptate, pline de umor şi candoare. Mama a plecat când băiatul era foarte mic, iar tatăl munceşte departe de casă. 
„Un documentar sensibil, bine filmat, cu scene foarte puternice. Realizat printr-o direcţie de imagine inteligentă, care îţi aduce emoţia copilului aproape. E ca şi cum ai putea vedea efectiv ce simte el.” 
In the name of the father este regizat de Evdokia Moskvina (Rusia), Răzvan Chirilă (director de imagine, România) şi Diana Rădulescu (montaj, România).
Detalii: www.aworkshop.org / facebook

Tags: aristoteles workshop, atelier de film documentar, dan nutu, just the two of us, premiul aristoteles workshop 2014

Comments: