Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism“Cazzavillan 21”, debutul literar al producătoarei de film și televiziune Cristina Hoffman


     După o lungă carieră în care a construit proiecte ambițioase în televiziune și cinema, fiind membru al comitetului de selecție sau delegat oficial pentru prestigioasele festivaluri internaționale de film de la Cannes și Berlin, producător de filme TV și documentare multipremiate internațional, realizate în propriul atelier - unic în Europa - Aristoteles Workshop, sau fiind organizator de festivaluri de film sau evenimente culturale de amploare la Paris, Berlin, dar și în România, Cristina Hoffman lansează la final de decembrie cartea sa de debut, eseul "Cazzavillan 21", publicat de Editura Oscar, un "jurnal al neuitării", cum îl numește autoarea însăși. 
     "Nu știu dac-aș putea să scriu.”/ "Scrie, scrie, scrie!" – o îndemna Rodica Mandache pe Cristina Hoffman, atunci când romanul nu era nici măcar gândit. Îndrăgita actriță vorbește cu mult drag despre Cristina și despre scrierea cărții: "Pe măsură ce povestea, am realizat că ea trebuie să scrie. Avea atâta farmec povestirea. În casă, pe neașteptate, mirosea a parfum, a cafea, a levănțică și a frumos. (…) Nu a scris niciun rând toată viața. Scrie, scrie, scrie! Vocile lor, te-au ales. Sau poate casa din Cazzavillan vorbește. (…) De-ar avea banii, ar cumpăra-o! Să-și ție amintirile în ea. Pe Irina, pe Carmen, pe Vintilă, pe Papucaș, pe bunica, pe tata, și pe toți ceilalți.” (Rodica Mandache).
     Încântată de scriitură, Rodica Mandache și-a împrumutat vocea pentru înregistrarea cărții în format audio, care va putea fi astfel ascultată și în lectura marii actrițe, scanând codul QR de pe coperta romanului.
  
     Postfața romanului este semnată de Andrei Pleșu: "Trăim preponderent în urgențele prezentului și în proiecte de viitor, când utopice, când apocaliptice. Cartea Cristinei Hoffman reușește, în acest context, să ne ispitească spre o experiență mult mai sănătoasă, mai utilă: experiența memoriei. Cititorul e invitat să-și amintească de un tip de lume, de un tip uman, de un model de viață la care nu trebuie să ne raportăm doar nostalgic, ci și restaurator. Cartea e plină de farmec, dar și de repere posibile ale unei sănătoase revigorări interioare. Lectura paginilor oferite de autoare va fi, sunt sigur, o sursă de plăcere, de reflecție și de speranță."
     Nepoată a marii actrițe Irina Răchițeanu Șirianu, care a întruchipat, pe scena Teatrului Național, zeci de eroine celebre din literatura română și universală, Cristina Hoffman își pune sufletul pe hârtie parcă dintr-o singură respirație, și vorbește despre mama sa, despre Vila Cazzavillan, în care a locuit până la 16 ani, despre bunica, familia, tata, unchiul, mătușa, pentru a încheia așa cum a început: cu mama. 
     "Am așternut pe nerăsuflate un soi de jurnal al neuitării, amintirile mi-au umplut paginile, amintirile mi-au dezvăluit lumini și umbre, amintiri depozitate într-o cameră închisă cu un lacăt mare, a cărei cheie o rătăcisem în miile de bagaje, trenuri, avioane, case, țări, meleaguri străine”, scrie Cristina Hoffman. "Oare mi-am amintit lucrurile așa cum s-au întâmplat ele în realitate, fără denaturările minții mele? Fără traumele trecutului? Sau am reținut doar acele lucruri pe care am vrut să le păstrez? Am avut convingerea că experiențele pe care le-am trăit m-au făcut mai înțeleaptă. Dar dacă toate aceste experiențe nu au fost decât… amintiri?" (Cristina Hoffman) 
     Publicat de Editura Oscar Print, romanul "Cazzavillan 21" poate fi găsit în Librăriile Cărturești, în rețeaua Companiei de Librării București, pe site-ul editurii, alături de stream audio-ul în interpretarea Doamnei Rodica Mandache, precum și în țară, atât în librării, cât și online. 
Detalii: Oscar Print
 
(18.12.2020)

Tags: aristoteles workshop, cazzavillan 21 carte, cristina hoffman, editura oscar print, rodica mandache

Comments: