Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismGala de premiere Les Films de Cannes à Bucarest 2019


     Cea de-a X-a ediție a festivalului, care a ajuns la o structură impresionantă, a avut câteva secțiuni la care s-au acordat premii, cu scopul de a susține filmele și cineaștii români.
     Câștigătorul secțiunii Une minute de vieune minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din cinci școli bucureștene, este filmul Domnișoara Amelia, regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”. Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry KnorvallsDirectorul Filmminute, John Catchum, a ridicat premiul.
     Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for Sebastian Stan, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au mulțumit pentru oportunitate. Amândoi lucrează acum la proiecte pentru HBO. La deschiderea festivalului, a fost lansată noua ediție a concursului, Write a Play for Vlad Ivanov.  
     Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producție sunt două. Premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Multimedia Esta mers către Ruxandra Ghițescu, cu filmul Otto Barbarul, și i-a fost înmânat lui Octavian ”Otto” Albu, membru al echipei. Premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Cinelab, a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă, produs de Monica Lăzurean-Gorgan.
     În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul Tata mută munții, care se va filma anul viitor: Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.
     Cel mai votat film din secțiunea Avanpremierele toamnei, câștigătorul Premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, a fost ridicat de producătorul Gabi Antal.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu

Tags: acasa documentar, les films de cannes a bucarest 2019, managing talents les films de cannes, maria, regina romaniei film, otto barbarul film

Comments: