Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAlbert Serra, invitat la Les Films de Cannes à Bucarest


     Ediția de anul acesta a Les Films de Cannes à Bucarest va avea un Focus Spania, organizat cu sprijinul Institutului Cervantes din București, al Ambasadei Spaniei în România, al Point și al Institutului Ramon Llull. Printre filmele incluse în retrospectivă se află și trei dintre titlurile premiate anul acesta la Cannes: Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, a primit trofeul pentru cel mai bun actor (Antonio Banderas), Fire Will Come/O que arde, de Oliver Laxe, Premiul juriului Un Certain Regard, și Liberté, regizat de Albert Serra, a luat Premiul Special al Juriului în aceeași secțiune.
     De asemenea, Albert Serra va fi invitat de onoare al festivalului şi va introduce publicului un triptic cu filmele sale: pe lângă Liberté, veţi putea vedea La mort de Louis XIV și Història de la meva mort. „Nu mă interesează să impun un sens unei poveşti cinematografice. De fapt, aş prefera ca publicul să ştie mai multe decât mine despre înţelesul filmelor mele”, spune Albert Serra, un artist şi un cineast ale cărui pelicule se inspiră din istoria artei şi a literaturii și sunt, spun criticii, o continuă violentare a retinei. Născut în Spania, în 1975, Serra a studiat literatura şi istoria de artei la Universitatea din Barcelona. Liberté a făcut mare vâlvă, reușind să stârnească scandal la Cannes, un festival ce părea deja impermeabil la provocări și a fost comparat cu Salo al lui Passolini. Însă site-uri ca Mubi l-au apreciat ca făcând parte din categoria acelor rare pelicule aventuroase, excitante și transgresive care ne fac să căutăm termeni cu care să le descriem și ne pun la încercare standardele.
     Focus Spania omagiază, într-un program oferit de Instituto Cervantes, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării din Spania, și filme spaniole clasice, prezentate la Cannes de-a lungul anilor: Viridiana, de Luis Buñuel, Cría cuervos, de Carlos Saura, Bienvenido Mr. Marshall, de Luis Garcia Berlanga, și Los Santos Inocentes, de Mario Camus.
     În comparație cu alte mari cinematografii cum ar fi cea franceză, italiană sau germană, cea spaniolă a fost multă vreme subevaluată. Războiul civil, dictatura lui Franco, izolaţionismul cultural impus de un regim autoritar au dat naştere puternicei tradiţii a cineaştilor subversivi ce contestă „realitatea” oficială şi statu quo-ul. Hotărâţi să înfrunte fără menajamente ipocrizia și falsele aparențe, regizori ca Buñuel, Saura, Erice și, mai nou, Almodóvar sau Serra creează opere unice şi distinctive, o lume unde valorile burgheze colapsează, iar faţada bunelor maniere, a manevrelor politice şi a curtoaziei sociale este aruncată în aer.
     Detalii: www.filmedefestival.ro
(26.09.2019)

Tags: albert serra, focus spania cannes a bucarest, les films de cannes a bucarest 2019

Comments: