Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFlorin Șerban la Noaptea Albă a Filmului Românesc, în 26 februarie, la TVR 3


     Din 26 februarie, orele 21, până la 6 în dimineața următoare, Televiziunea Română deschide programul Noaptea Albă a Filmului Românesc cu un portret Florin Șerban. Vor fi difuzate toate lungmetrajele regizate de el, Eu când vreau să fluier, fluier, Box, Dragoste 1: Câine, Dragoste 2: America, inclusiv scurtmetrajul Omul care nu a spus nimic. În premieră absolută, vor fi prezentate 17 minute din Hamlet, cel mai nou film, care va avea premiera în martie. În program este inclusă și pelicula Neidentificat, regizată de Bogdan George Apetri și produsă de Florin Șerban.
     Producătoarea Claudia Duca, inițiatoarea programului, are argumente pentru alegerea primului invitat.”Florin Șerban este unul dintre cineaștii curajoși ai cinematografiei de la noi. Este primul regizor care reușește să obțină premii importante cu un film care nu are tematică din zona comunistă (Eu când vreau să fluier, fluier - producție cu peste 30 de premii și nominalizări, printre care și două premii importante la Berlin). Mai este curajos pentru că lucrează foarte mult cu actori amatori. Are Școala de Actorie unde, cu metode de lucru cu care s-a intersectat la Columbia University, pregătește oameni simpli care reușesc apoi să construiască personaje foarte puternice și relevante pentru universul cinematografic de la noi.  Ce a făcut în Fluier cu George Piștereanu, care atunci era licean, și cu grupul de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri din Tichileşti sau în Box cu Rafael Florea sunt exemple concludente.”
”Televiziunea română este singura televiziune care contribuie la fondul cinematografic - de 17 ani, neîntrerupt - cu 15% din veniturile pe care le încasează din publicitate. Difuzăm film românesc. Susținem sectorul de film independent din România (și nu numai) prin implicarea în producțiile de film documentar. Pentru aceste filme, realizate în coproducție cu parteneri externi, avem un program care se derulează în ultima duminică a fiecărei luni pe canalul de YouTube al arhivei TVR. Cei interesați de filmul documentar independent pot viziona, gratuit, timp de 24 de ore accesând canalul menționat anterior”, adaugă Claudia Duca.

 
(15.02.2022)

Tags: florin serban, noaptea alba a filmului romanesc la tvr

Comments: