Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFinanţare germană pentru „Aferim!” al lui Radu Jude


     După ce va fi prezent la Festivalul de Film de la Cannes pentru a-şi susţine scurtmetrajul Trece şi prin perete, în cadrul secţiunii Quinzaine des
Réalisateurs, Radu Jude începe filmările la lungmetrajul Aferim!, care a primit susţinerea importantei surse de finanţare a producţiilor cinematografice din Germania - Fondul de film şi media al Regiunii Renania de Nord - Westfalia (NRW)
         Aferim!, peliculă ce va intra în producţie la mijlocul lunii iunie, are în buget 180.000 de euro din partea coproducătorului german.
Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Radu Jude, produs de Hi Film Productions, a mai primit până acum sprijin financiar din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondului Cinematografic Naţional din Bulgaria, Programului Media al Uniunii Europene şi Programului Eurimages al Consiliului Europei. Filmul este realizat cu participarea HBO Europe.
Povestea westernului balcanic se petrece în Valahia primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, perioadă în care, deşi Ţările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente, existau încă realităţi sociale care ţineau de un alt timp, printre care sclavia rromilor, care a durat din secolul al XIII-lea până la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Fenomenul este puţin cunoscut şi aproape inexistent în dezbaterea publică actuală, deşi repercusiunile lui afectează în continuare viaţa socială din România. Subiectul filmului se concentrează în jurul zapciului Costandin, care este angajat de boierul din zona lui să-l găsească pe Carfin, un sclav rrom fugit din gospodăria sa.
Scenariul este semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, director de imagine este Marius Panduru, scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu, iar costumele vor fi realizate de Dana Păpăruz.
 

Tags: aferim, festival cannes, film romanesc, o umbra de nor, radu jude

Comments: