Filmul artistic independent
Experimentul Pitești, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, va rula în avanpremieră la Sala Mare a Teatrului Național București pe data de 9 martie

2022, In Memoriam Ion Caramitru
. Lung-metrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională si fizica prin tortură, realizat de regimul comunist – Experimentul Pitești. Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă voluntară a peste 600 de oameni.
.png)
Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași) și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste 3 ani. Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat. S-a filmat si Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944. Primul material filmat despre lungmetrajul
Experimentul Pitești a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).
Impresionat de subiectul, dar și de miza artistică afilmului, precum și de cadrul independent de realizare,
Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono. Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru. Încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârșit acest proiect atât de necesar.
Detalii:
facebook