Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDocumentarul ”Titus Munteanu – O viață în televiziune’’ are premiera pe 26 octombrie


     ”Titus Munteanu – O viață în televiziune’’ istorisește povestea înființării Televiziunii Române, parcursul ei pe perioada 1956-2004 și activitatea marelui realizator de televiziune, Titus Munteanu. Documentarul prezintă materiale din arhiva TVR nepublicate încă, programe tv din perioada anilor ’70-’04 și face referire și la contribuția pe care au avut-o directori ai Societății Române de Televiziune precum Tudor Vornicu, regizori precum Alexandru Bocăneț, artiști precum Angela Similea, Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Marius Țeicu, Tudor Gheorghe, formația Phoenix, actori precum Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, referințe despre ”Școala Vedetelor’’ și multe alte informații despre trecutul societății românești în perioada comunistă.
     Proiectul independent a început în 2018, prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, în parteneriat cu Televiziunea Română, și conține materiale din arhiva Societății Române de Televiziune, interviuri cu membri ai familiei Munteanu și prieteni ai acestuia, fotografii și materiale video din arhiva de familie a lui Titus Munteanu, părți din cele mai cunoscute emisiuni de divertisment ale TVR în perioada 1970-2004.
     Regizoarea împărtășește că ”am fost contactată de români de pretutindeni din țară și din străinătate, interesați să vadă acest film care prezintă emisiunile orchestrate de către Titus Munteanu și momente memorabile cu artiști iluștri care au rămas pururi în istoria divertismentului românesc. Am cerut sprijn pentru distribuție în acest sens Centrului Național al Cinematografiei (CNC), însă nu am primit niciun răspuns până la acest moment.’’ Filmul a fost realizat fără buget, din dorința de recunoaștere a unor nume remarcabile ale trecutului artistic românesc și din deziderat pentru educație, istorie, cultură.
     Victoria Baltag, care a regizat, de asemenea, bine-cunoscutul film artistic „Experimentul Pitești”, este o regizoare din România. Deține o diplomă în Sociologie și una în Jurnalism, ambele la Universitatea din București. În 2010, a obținut un master în Management și Marketing Internațional la Academia de Studii Economice din București, iar în 2011 a finalizat un master în Film, Istorie și Televiziune la Universitatea din Birmingham. În prezent, este cursantă a Școlii Doctorale la Universitatea Queen's din Belfast, Marea Britanie.
(24.10.2023)

Tags: titus munteanu. o viata in televiziune documentar, victoria baltag

Comments: