Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCristina Groşan în Ungaria


     O ştire de la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo 2013 ne atrăgea atenţia asupra unui tânăr cineast român - regizoarea Cristina Groşan. După absolvirea Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca, Cristina a fost admisă la Master în media design la Şcoala de Arte din Budapesta. Acum lucrează ca freelancer în publicitate şi face filme.
Filmul ei, O vacanţă la mare, un scurtmetraj de 16 minute, câştiga Premiul Sarajevo City of Film în 2013. Finalizat în cadrul unei rezidenţe la festivalul din capitala statului Bosnia şi Herţegovina, scenariul scris de Cristina Groşan şi Ştefan Statnic a fost filmat la Sarajevo, în aprilie 2013.
 

      Povestea este simplă, dar plină de emoţie. O familie se pregăteşte pentru plănuita vacanţă la mare. Fiica, Amalia, o adolescentă de 13 ani, trăieşte experienţa primei menstruaţii. Relaţia distantă cu mama o determină să nu spună nimic, să nu ceară niciun sfat. Întâmplările simple ale vieţii pot deveni foarte complicate. Tensiunea poveştii şi interpretarea actorilor - Mara Purza, Andreea Vasile şi Ştefan Statnic - au impresionat juriul festivalului.
Alex Trăila, un tânăr producător din echipa de la Sarajevo, s-a ocupat de dezvoltarea proiectului. Tinerii cineaşti maghiari Anna Meller (montaj) şi Dora Nedeczky (producător) au contribuit la finalizarea filmului.
 
 
     După succesul de la Sarajevo, Cristina Groşan se pregăteşte pentru alte două proiecte. Opening este un mediumetraj, coproducţie România-Ungaria-Germania, pentru care a primit finanţare de dezvoltare de la FilmJus
Ungaria. Proiectul este nominalizat la Germany/Eastern-European Film Prize din 2014, competiţie organizată de Fundaţia Robert Bosch. La ediţiile anterioare au fost nominalizaţi Paul Negoescu, Tudor Jurgiu, Andrei Tanase, Eva Pervolovici. Opening este şi la European Short Pitch, unde trainer pe scenariu este Răzvan Rădulescu. Au rămas 4 proiecte în finală şi câştigătorul
primeşte 70.000 de euro ca să-şi realizeze filmul.
“Lungmetrajul va fi, probabil, tot o coproducţie România-Ungaria-Germania, dar acolo suntem în faza incipientă, ne ocupăm de scenariu şi aplicăm la workshopuri”, spune Cristina.
Detalii: http://holidayattheseaside.eu
 
 
(5.02.2014)

Tags: cristina grosan, film romanesc, holyday at the seaside, o vacanta la mare film

Comments: