Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismBIFF 2017: Lucian Pintilie și noua ediție ”Bricabrac”


     Vanessa Redgrave și Lucian Pintilie au fost invitații speciali ai Bucharest International Film Festival din acest an. Actrița a venit însoțită de fiul ei și al lui Franco Nero, producătorul Carlo Nero, și a ajuns la București după un lung zbor din Australia, unde și-a prezentat documentarul Sea Sorrow (2017) despre criza imigranților.
     Lucian Pintilie a fost invitat la evenimentul prilejuit de reeditarea cărții sale ”Bricabrac” la Editura Nemira, ediție îngrijită de criticul de teatru Monica Andronescu. Volumul de amintiri și mărturisiri a apărut în prima ediție în 2003, la editura Humanitas. Regizorul a avut o mare influență stilistică în cinematografia românească, le-a fost mentor multor tineri cineaști, așa că s-a bucurat să fie printre prieteni. Pelicula lui Reconstituirea (1968) este considerată, în clasamentul realizat în 2008 de mai mulți critici de film, cel mai bun film românesc din toate timpurile.
     La întâlnirea cu publicul BIFF au venit Lucian Pintilie, Marie-France Ionesco, Andrei Șerban, Victor Rebengiuc, Corina Șuteu, Mihai Chirilov, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu. Povestirile personale ale invitaților au semănat cu un jam session, așa că le-am putea numi Lucian Pintilie & Friends.
     Regizorul Andrei Șerban a povestit despre modul în care filmul Reconstituirea i-a schimbat viața, l-a determinat să plece din țară, și despre cum s-au intersectat cărările profesionale și personale, ale lui și ale lui Lucian Pintilie.
     Corneliu Porumboiu a vorbit despre relația lui ucenic-maestru cu Pintilie, iar Cristi Puiu a povestit cum a ajuns el ”omul lui Pintilie”. Corina Șuteu și-a adus aminte de succesul pe care l-a avut ”Retrospectiva Pintilie” la New York și lecția regizorală pe care a primit-o de la cineast în pregătirea minuțioasă a prezentării evenimentului. Criticul de film Mihai Chirilov a rememorat perioada realizării dvd-urilor din ”Integrala Pintilie”, o importantă și dificilă lecție de cinema. Marie-France Ionesco a citit un fragment din memoriile ei legate de întâlnirea cu Pintilie la Paris.
     Victor Rebengiuc, coleg de școală cu Pintilie, a vorbit despre îndelungata lor colaborare și a citit un fragment din volumul ”Bricabrac”.

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(27.07.2017)

Tags: bricabrac humanitas, corina suteu, corneliu porumboiu, cristi puiu, lucian pintilie, mihai chirilov, victor rebengiuc

Comments: