Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAvanpremieră ”Cazul inginerului Ursu”, înainte de sentința finală din 4 iulie


     După 33 de ani de procese amânate, dosare dispărute, mărturii schimbate și investigații, în 4 iulie 2023 se pronunță sentința finală în cazul inginerului Ursu, mort în 1985, în arestul Securității.
Documentarul Cazul inginerului Ursu, realizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, documentează, cu acte din arhivele CNSAS, imagini de arhivă, mărturii, evoluția evenimentelor din 1985, dar și odiseea lui Andrei Ursu, în căutarea adevărului și a justiției.
     Filmul produs de Kolectiv și Fundația ”Gheorghe Ursu” are mai multe planuri: arestarea, torturarea și moartea inginerului Gheorghe Ursu pentru o scrisoarea trimisă la Radio Europa Liberă despre deciziile lui Nicolae Ceaușescu după cutremurul din 1977, demersurile făcute de fiul acestuia, inginerul Andrei Ursu, pentru aflarea adevărului și pedepsirea vinovaților, de la petiții, procese și greva foamei până la documentarul de acum, analiza cazurilor de tortură ale oponenților regimului comunist, concluzii în privința justiției. De la expunerea rece a faptelor până la tușa personală a vieții familiei Ursu, înainte și după moartea tatălui, documentarul creează o imagine a semnificației acestui caz.
     Liviu Tofan și Șerban Georgescu fac acum documentarea pentru cutremurul din 1977 și pentru revolta de la Brașov, subiecte care vor deveni filme în perioada următoare.
     După experiența investigațiilor din acești mulți ani, Andrei Ursu se implică acum în studierea și motivarea dosarului Revoluției, dar și revoltei de la Brașov.
     În ultimii ani, mai mulți tineri cineaști români au ales subiecte din perioada de dinainte de 1989, toate legate de teroarea regimului: Andrei Cohn în Arest, Radu Jude în Tipografic Majuscul, Bogdan Mureșanu în Cadoul de Crăciun, Alexandru Belc în Metronom. Acum este și serialul HBO Spy/Master, cu o imagine din interiorul sistemului comunist.   
Avanpremiera documentarului Cazul inginerului Ursu a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, iar cei trei realizatori au participat la discuția de după proiecție.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(1.07.2023)

Tags: andrei ursu, cazul inginerului ursu documentar, fundatia gheorghe ursu, kolectiv film, liviu tofan, serban georgescu regizor

Comments: