Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAlin Boeru despre ”De ce scriu ăștia pe pereți?”


     Mulți ne punem întrebarea când vedem pereți, vitrine, autobuze mâzgălite cu tot felul de semne, cu sau fără sens. Ies în evidență desenele cu o idee, picturile murale, dar cele mai multe sunt doar înscrisuri de amatori cu o cariocă la îndemână.
     Alin Boeru a mers mai departe, căutând un răspuns în interiorul lumii celor care fac graffiti. A realizat un documentar, în care el este personajul interesat de aventura scrisului pe pereți, cu sens, având și un ghid, Robert Obert, care este și producător executiv. Unii sunt artiști cu studii sau autodidacți, care realizează lucrări pe clădiri, care nu sunt numai decorative, dar au și mesaj. Alții au rămas în umbra legii, care interzice desenatul sau scrisul în locuri publice. Pasiunea pentru film și admirația pentru graffiti l-au condus pe Alin Boeru către realizarea unui film. A intrat în lumea desenatorilor din oraș, dar și a muzicienilor din aceeași zonă culturală (rapperi, traperi). Chiar dacă nu s-a dovedit a fi un talent la pictură, Boeru a marcat ca cineast. Filmul De ce scriu ăștia pe pereți?, produs de Claudiu Mitcu și Ioachim Stroe pentru We are basca, a fost proiectat la DokStation 2023.
     Alin Boeru a evoluat de la statutul de corporatist la cel de cineast, este parte dintr-un grup de cineaști pasionați, Baia Băieților, în care toți au învățat făcând de toate, fiecare fiind scenarist, regizor, producător, cameraman sau monteur, pentru proiectele proprii sau ale celorlalți. De ce scriu ăștia pe pereți? este debutul lui în lungmetraj.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(23.10.2023)

Tags: alin boeru, de ce scriu astia pe pereti film, dokstation 2023, we are basca

Comments: