REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Trei filme de dragoste” regizate de Timotei Ursu


     Cinema Studio a găzduit proiecţia a trei filme regizate de Timotei Ursu: Decolarea (1971), Al patrulea stol (1979) şi Septembrie (1978). Iniţiativa aparţine Uniunii Cineaştilor, care doreşte să readucă în atenţia cinefililor filmul românesc din toate timpurile. La proiecţie au participat regizorul Timotei Ursu, actriţele Violeta Andrei, Monica Ghiuţă, Ileana Stana Ionescu, Eugenia Bosânceanu, operatorul Marian Stanciu şi regizori din tânăra generaţie, precum Marian Crişan.

     Timotei Ursu este regizor, scriitor şi jurnalist, stabilit în Statele Unite ale Americii din 1986. Reîntors în ţară, vrea să se reconecteze la lumea de azi a cinematografiei româneşti şi are proiecte pentru acest an. Producţiile anilor ’70 au rulat sub titlul “Trei filme de dragoste”. 
     Decolarea (1971) este filmul său de debut. Din distribuţie fac parte Liviu Ciulei, Emil Hossu, Monica Ghiuţă, George Motoi. Despre acest film, critical Bujor T. Râpeanu scrie în cartea sa “Filmat în România”: Dramă cu pretenţii de analiză psihologică şi morală: cazul unui ambiţios pilot, ce se consideră marginalizat prin repartizarea sa la o unitate de aviaţie sanitară din Cluj; orgoliul îl duce până în preajma dezertării de la datorie. Îşi revine după un serios proces de conştiinţă, prilejuit de inundaţiile catastrofale din primăvara anului 1970, când este mobilizat de exemplul şefului său, care se sacrificase în îndeplinirea misiunii.” 
     Al patrulea stol (1979) este o adaptare destul de liberă după “Jocul” lui Mihail Sebastian, regizorul adăugându-i un final deschis, către happy-end. Din distribuţie fac parte Violeta Andrei, Boris Ciornei, Ileana Stana Ionescu, Mircea Daneliuc. 
     Despre filmul Septembrie (1978), Tudor Caranfil scrie în “Dicţionar universal de film”: Debusolat de respingerea de la facultate, Vali se lasă antrenat în expedimentele dubioase ale unei bande de escroci. În căutarea unui alibi, invită o tânără chelneriţă într-o escapadă la mare. În faţa purităţii fetei, tânărul se descoperă pe sine. Dar clipa adevărului vine prea târziu.” Din distribuţie fac parte Geo Costiniu, Ştefan Bănică, Anda Onesa, Horaţiu Mălăele.

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinema studio, septembrie, timotei ursu, ucin

Opinii: