REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



14 filme bune din 2014 la Cinema Studio, în ianuarie 2015


O selecţie cu cele mai premiate şi discutate filme din 2014 va fi proiectată la Cinema Studio, între 2 - 8 ianuarie 2015.

În program sunt pelicule semnate de cineaşti precum Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel şi Ethan Coen, David Cronenberg, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu
Cinefilii au şansa de a (re)vedea câteva dintre producţiile care fie au marcat anul cinematografic 2014, fie au fost lansate în sălile din România în acest an. Seria de proiecţii se va deschide vineri, 2 ianuarie 2015, la 17.30, cu o avanpremieră în sălile româneşti: multi-premiatul La Jaula de Oro (r. Diego Quemada-Díez), urmat de The Search, drama despre războiul din Cecenia regizată de Michel Hazanavicius, de la 19.30. 
     La Jaula de Oro/ Colivia de aur a adunat peste 65 de trofee în ultimul an, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuţii. La premiile industriei mexicane de film, şi-a adjudecat nouă trofee, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut. Drama hiperrealistă şi plină de suspans are în centru patru adolescenţi, interpretaţi de actori non-profesionişti, care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului este dat de o baladă mexicană despre cei care au reuşit să treacă frontiera, dar s-au trezit prizonieri într-o „colivie de aur”. Filmul a fost proiectat în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest  şi este distribuit de Voodoo Films, în primăvara lui 2015. 
Prezentat la Bucureşti de regizorul Michel Hazanavicius, alături de actriţa din rolul principal Bérénice Bejo (The Artist), în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, The Search/ Căutarea a concurat pentru Palme d’Or şi urmăreşte patru destine prinse într-un război despre care se ştiu puţine lucruri. 
De la Cannes 2014 vine şi Maps to the Stars/ Hărţi către stele, de David Cronenberg, o drama acidă despre Hollywood-ul drogurilor, al depresiei şi al vanităţii, care i-a adus actriţei Julianne Moore un Premiu de interpretare feminină şi îi are în distribuţie pe Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams. 
În program figurează şi două dintre „hiturile” competiţiei Festivalului de la Berlin 2014: In Order of Disappearance/ În ordinea dispariţiei (r. Hans Petter Moland), un thriller cu mult umor negru despre un tată care-şi răzbună fiul, şi Stations of the Cross/ Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann), o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe „altarul credinţei”, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu şi distribuită în România de Parada Film. 
Cei care au ratat controversatul Nymphomaniac, al lui Lars von Trier, pot viziona ambele volume, 1 & 1, între 2 şi 8 ianuarie. 
Bizarul şi provocatorul Borgman (r. Alex Van Warmerdam) figurează în topul celor mai bune thrillere din 2014 şi a fost propunerea Olandei la Oscar. Un crime thriller plin de suspans şi de vedete - Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis şi Zoe Saldana - este Blood Ties/ Legături de sânge, un remake regizat de renumitul actor francez Guillaume Canet şi plasat în New York-ul anilor 70.  
Printre titlurile importante ale ultimului an se află şi câştigătorul premiilor Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin, La Grande Bellezza/ Marea frumuseţe, în regia lui Paolo Sorrentino, alături de emoţionantul The Broken Circle Breakdown (r. Felix Van Groeningen), nominalizat la Oscarul pentru film străin şi distins cu Trofeul César la aceeaşi categorie. Apreciat de critică a fost şi filmul lui Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, nominalizat la şapte premii Gopo, la începutul anului, şi proiectat la Locarno, New York, Toronto, Vancouver şi Rotterdam. 
Favoriţi ai criticilor în ultimul an au fost şi Inside Llewyn Davis, al fraţilor Joel şi Ethan Coen, istoria ataşantă a unui artist în lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan şi Justin Timberlake pe afiş, sau Only Lovers Left Alive/ Îndrăgostiţii mor ultimii, o comedie romantică semnată de Jim Jarmusch, în care Tom Hiddleston şi Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticaţi. 
Un „răsfăţat” al presei şi al publicului, deopotrivă, este filmul Like Father, Like Son/  Aşa tată, aşa fiu, în regia lui Kore-Eda Hirokazu, povestea a două familii care află, după 6 ani, că băieţii lor au fost schimbaţi între ei la naştere, din greşeală. A câştigat Premiul Juriului la Cannes şi Premiul Publicului la San Sebastian 2013 şi va avea parte de un remake la Hollywood. 
Evenimentul iniţiat de Voodoo Films este realizat cu sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Parada Film, Asociaţia Macondo şi al Uniunii Cineaştilor din România. Independența Film are în portofoliu filmele Maps to the Stars, The Search, Borgman, Blood Ties, Like Father, Like Son, The Broken Circle Breakdown, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, La Grande bellezza, Nymphomaniac. Voodoo Films distribuie Only Lovers Left Alive şi La Jaula de Oro, Parada Film - Stations of the Cross/ Patimile Mariei, iar Asociaţia Macondo – Inside Llewyn Davis
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cand se lasa seara peste bucuresti sau metabolism, cinema studio, la jaula de oro, les films de cannes a bucarest 2014, voodoo films

Opinii: