REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film9 pentru Oscar, la Cinema Studio, în ianuarie


Nouă dintre filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Studio, 9 – 15 ianuarie 2015.

     Programul se desfăşoară în săptămâna dinaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film 
Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, Mommy, în regia lui Xavier Dolan, trimis de Canada la Oscar şi distins cu Premiul Juriului la Cannes, va rula în avanpremieră în programul special „9 pentru Oscar”, alături de Human Capital, propunerea Italiei. 
Cele nouă titluri au fost propuse la Oscar de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia şi Canada. Spectatorii au ocazia să vadă două dintre peliculele aflate pe lista scurtă a Academiei Americane de Film: Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev) şi Ida (r. Pawel Pawlikowski). 
Din Canada vine, în avanpremieră, mult-aşteptatul Mommy, noul film al lui Xavier Dolan (Tom la fermă), distins cu Premiul Juriului la Cannes şi nominalizat la categoria Cel mai bun film străin la Independent Spirit Awards şi Satellite Awards. La premiera de pe Croisette, Mommy a avut parte de minute întregi de aplauze şi ovaţii. „Filmul e deseori sclipitor şi foarte amuzant în moduri care trec dincolo de limitele uzuale despre ce înseamnă incorect şi nepotrivit”, scrie „The Guardian”, considerându-l cel mai bun film al lui Dolan. O mamă singură e pusă în faţa provocării de a-şi creşte fiul adolescent cu ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate), adesea agresiv şi problematic. Alinarea vine de la misterioasa lor vecină, a cărei prezenţă pare benefică pentru el. Însă relaţia lor ia o turnură cu totul neaşteptată. Filmul va rula în premieră pe 9 ianuarie, de la 19.30, la Cinema Studio, şi este distribuit de Independenţa Film. 
O altă premieră în România este Human Capital/ Il Capitale umano (r. Paolo Virzi), propunerea Italiei la premiile Oscar. Adaptarea romanului omonim al lui Stephen Amidon a câştigat 7 trofee la premiile David di Donatello, inclusiv pentru Cel mai bun film. Thriller-ul angoasant, plasat în nordul bogat al Italiei, la Milano, pune în oglindă două lumi - clasa de mijloc şi înalta societate, având ca punct de pornire un accident mortal. „O incursiune captivantă, acidă, în lumea parveniţilor aspiraţionali şi a celor extrem de bogaţi pe care îi imită”, potrivit „Variety”. Filmul este distribuit de Voodoo Films. 
În avanpremieră va fi proiectat şi Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev), propus de Rusia la Oscar, aflat pe lista scurtă la această categorie şi nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Leviathan, premiat pentru scenariu la Cannes, nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani în Rusia, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spaţiul public. Un mecanic îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul corupt care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Filmul va fi distribuit în cinematografe de Voodoo Films, în februarie 2015. La proiecţiile de la Cinema Studio vor fi valabile flyer-ele cu discount de 20% din preţul biletului. 
O nominalizare la Globul de Aur a obţinut şi Ida, drama alb-negru, puternic stilizată, regizată de Pawel Pawlikowski. Propunerea Poloniei la Oscar se află pe lista scurtă la Oscar şi este marele câştigător la Premiile Academiei Europene de Film. 
Unul dintre cele mai bune filme ale anului este Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan), înscris de Turcia şi premiat cu Palme d’Or la Cannes. 
Din partea Belgiei, a concurat la premiile Academiei Americane de Film noua producţie a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Deux jours, une nuit, cu Marion Cotillard pe afiş. 
Ungaria a propus White God, thriller-ul lui Kornél Mundruczó  despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta. Filmul a fost proiectat la gala de închidere Les Films de Cannes à Bucarest. 
Spectatorii pot (re)vedea în ianuarie şi propunerea României la Oscar, Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, precum şi pe cea a Republicii Moldova – La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski). 
Evenimentul iniţiat de Voodoo Films este realizat cu sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Parada Film, Asociaţia Macondo, Clorofilm, Saga Film şi al Uniunii Cineaştilor din România. 
Filmele Leviathan şi Human Capital sunt distribuite în România de Voodoo Films. Mommy şi Deux jours, une nuit sunt lansate de Independenţa Film, Winter Sleep - Asociaţia Macondo,  White God, de Parada Film, iar Ida, de Clorofilm. Câinele japonez este distribuit de Transilvania Film, iar La limita de jos a cerului, de Saga Film. Leviathan, Winter Sleep, Deux jours, une nuit şi White God au fost prezentate în premieră în România în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook

Cuvinte cheie: cainele japonez, cinema studio, la limita de jos a cerului, les films de cannes a bucarest 2014, oscar pentru cel mai bun film strain

Opinii: