REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film14 femei celebre sunt alături de “Patimile Mariei”


Zilele Filmului German încep cu lungmetrajul Patimile Mariei, distribuit în România de Parada Film, care propune o expoziţie inedită la Cinema Studio, în 31 octombrie.

Vernisajul expoziţiei are loc vineri seară, de la ora 18:30, la Cinema Studio, în prezenţa celor 14 femei care au acceptat provocarea Parada Film de a fi parte din campania de promovare. Patimile Mariei a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu şi Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul Internaţional de la Berlin 2014. 
Ideea seriei de portrete a pornit de la lungmetrajul inovator: 14 secvenţe, 14 opriri pe drumul crucii. Portretele poartă semnătura lui Adi Marineci şi a art designerului Alexandru Nimurad, machiajul a fost realizat de Diana Ionescu. Fotografiile sunt expuse la Cinema Studio, în deschiderea Zilelor Filmului German, iar din 1 noiembrie în spaţiul de la Alt Shift din Club Control. 
Expoziţia reuneşte portrete cu 14 femei celebre din teatru, social media, fashion şi showbiz, care au acceptat provocarea de a poza cu o coroană de spini pe cap, precum personajul principal al filmului: Luminiţa Gheorghiu, Ilinca Goia, Ana Ularu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, Diana Cavallioti, Crina Semciuc, Ioana Blaj, Mirela Bucovicean, Irina Marinescu, Cosmina Păsărin, Xonia, July Mayaya şi Sore Mihalache. 
Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg, în regia lui Dietrich Brüggemann, are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la Bucureşti. 
Proiecţia este programată vineri, 31 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Studio, în prezenţa actriţei Lea van Acken şi a co-scenaristei Anna Brüggemann. 
Remarcat de critica internaţională drept “o creaţie extraordinară” (Sound on Sight), “o poveste realizată impecabil stilistic” (Screen Daily), “o descindere riguroasă în iadul unei adolescente” (The Hollywood Reporter), filmul este o acuzaţie şi, în acelaşi timp, legenda unei sfinte. Este o poveste despre religie, devoţiune şi credinţă duse la extrem. Maria are 14 ani, iar familia ei face parte dintr-o comunitate de catolici fundamentalişti. Copila trăieşte într-o lume modernă, însă inima ei îi aparţine lui Isus. Vrea să-L urmeze, să devină sfântă şi să ajungă în ceruri, precum sfinţii-copii despre care i s-a tot povestit. Maria va traversa 14 etape, aşa cum Isus a făcut 14 opriri pe drumul Golgotei, şi îşi va atinge în cele din urmă scopul. 
Debutanta Lea van Acken este fenomenală în rolul Mariei şi impresionează profund în rolul fetei de 14 ani sufocată de religia strictă, precum şi de dorinţa de a-şi atinge scopul. Filmul în sine este la fel de radical ca şi subiectul, construit din 14 cadre fixe, lungi, ce îl determină pe spectator să contemple interacţiunile de pe ecran într-un mod cu totul diferit de cel tradiţional. Brüggemann construieşte filmul matematic şi face o disecţie silită a catolicismului fanatic. 
După premiera mondială de la Berlinale, Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg şi-a continuat traseul internaţional în prestigioase festivaluri şi a fost recompensat cu numeroase distincţii: Premiul Stanley Kubrick pentru Inovaţie la Traverse City Film Festival, Premiul Publicului la Festivalul de Film Wiosna / Varşovia, Polonia, Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film Palic, Serbia, Premiul Criticilor de Festivalul de Film de la Edinburgh sau Premiul Juriului Ecumenic la Norwegian International Film Festival. 
Distribuit de Parada Film, Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg va rula în cinematografele din România din 7 noiembrie. 
Premiera în România este susţinută de German Films şi Goethe-Institut.
 

 

Cuvinte cheie: adi marineci, cinema studio, parada film, patimile mariei, zilele filmului german

Opinii: