REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmȚăcăniții


     Prima coproducție franco-română ― Țăcăniții, prezentată în premieră aseară la „Scala”, apare pe ecranele românești după mai bine de 18 luni de absență a cinematografiei naționale. Proiectul filmului a primit undă verde în toamna anului 1998, când un juriu al ONC a apreciat scenariul semnat de regizorul francez Gérard Cuq și de fratele său, Michel Cuq. Juriul a fost condus de Sergiu Nicolaescu. Bugetul filmului a fost susținut de partea română în proporție de 20 la sută, dar majoritatea echipei tehnice a fost asigurată de casa producătoare „Atlantis”, condusă de Ion Marinescu (și autorul imaginii filmului).
     Filmat în proporție de 90 la sută în țara noastră, Țăcăniții a fost postsincronizat în versiune românească, filmul urmând a fi prezentat în versiunea sa originală, franceză, pe 80 de ecrane din Franța, începând din această vară. De asemenea, filmul va beneficia și de o versiune engleză. Alături de actorii francezi Ingrid Chauvin, Christophe Laubion, Eric Metayer, Bernard Farcy, în film joacă și o serie de cunoscuți actori români, printre care: Tomi Cristin, Sanda Toma, Cătălina Mustață, Alexandru Bindea, Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Petre Lupu, Radu Gabriel și Eugen Cristea. Filmul Țăcăniții reprezintă debutul pe marile ecrane a unui cineast ce s-a afirmat până acum realizând numeroase telefilme pentru canalele de televiziune TF 1 și M6 (dintre care o parte au fost turnate în țara noastră în colaborare cu „Atlantis Film”. La producția acestui film au mai colaborat Alizés Films Paris și Cinévision Bruxelles.
     Această coproducție franco-română prefațează, sperăm, o stagiune mai bogată de filme românești. De altfel, în luna aprilie se anunță premiera a două filme realizate pentru marile ecrane de Marius Theodor Barna ― Război în bucătărie (versiunea pentru săli de cinematograf a unui film de televiziune) și de Sinișa Dragin cu În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură (scenariul realizat de regizor după o idee de Ioan Cărmăzan).
 
 
(România liberă, 31 martie 2001)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin stanculescu, gerard cuq, tacanitii

Opinii: