REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Spy/Master”, serial românesc cu spioni și jocuri de putere, la HBO


     Înainte de premiera tv, primul episod din serialul Spy/Master a fost proiectat la American Independent Film Festival. O poveste românească de spionaj, cu actori români în rolurile principale,      Spy/Master este un bun exemplu pentru problemele generate de ineficiența guvernanților în rezolvarea situației cu cash rebate. Produs de HBO Europe și Mobra Films și co-produs de Warner Tv Series Germania, serialul a fost filmat în Ungaria, cu echipa tehnică și numeroși actori în roluri episodice din țara respectivă.
Serialul de șase episoade a fost selectat la Berlinale Series 2023, este vorbit în română, engleză, germană, rusă și este acum difuzat de HBO Max și HBO România.
     Povestea serialului a început tot la AIFF, unde Adina Sădeanu a câștigat, în 2020, Premiul la secțiunea Write a play for Anamaria Marinca și Vlad Ivanov cu acest proiect. A dezvoltat scenariul împreună cu Kirsten Peters, colega ei din Germania, pe care apoi l-a preluat echipa de producție.
     Inspirat de evenimentele reale ale anilor 70/80, când șeful Securității române, Ion Mihai Pacepa, a fugit în SUA, unde a cerut azil politic. Apropiat al soților Ceaușescu, omul lor de încredere, Pacepa a fost mult timp agent dublu. A plecat în 1978 și, zece ani mai târziu, a publicat cartea ”Orizonturi roșii”, sursă de documentare pentru scenariste, ca și documentele desecretizate din arhivele statului. A fost cea mai grea lovitură pentru serviciile de spionaj din Est, pentru că Pacepa a predat toate rețelele pe care le cunoștea.
     Ca orice film cu spioni, Spy/Master ne oferă suspans, acțiune, jocuri de putere, detalii picante din spatele cortinei, iar atmosfera anilor 70 este rcconstituită cu destul de multă fidelitate. Regizorul englez Christopher Smith a tratat povestea cu detașarea unuia care nu a trăit în locul și epoca acțiunii, preluând mesajele din scenariu.
     Personajul din film se numește Victor Godeanu și este interpretat de Alec Secăreanu. În celelalte roluri importante sunt Ana Ularu, Iulian Postelnicu, Laurențiu Bănescu. Elvira Deatcu a primit cu surprindere partitura Elenei Ceaușescu, iar Claudiu Bleonț pe cea a lui Nicolae Ceaușescu. Andreea Vasile este soția lui Godeanu, iar Alexandra Bob este fiica lui. Un rol important îl are actorul Parker Sawyers, agentul CIA Frank Jackson, care l-a ajutat pe Godeanu să fugă.  
     După proiecția de la Cinema ”Elvire Popesco”, câțiva membrii ai echipei au venit la discuția moderată de Ioana Uricaru: Elvira Deatcu, Adina Sădeanu, producătorii Ioanina Pavel și Jonathan Young.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina sadeanu, aiff 2023, alec secareanu, hbo europe, mobra films, spy master serial hbo

Opinii: