REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film3 X “Eu sunt Hercule”, de Marius Iacob


     S-a mai vorbit despre starea deplorabilă în care se află stațiunea Băile Herculane. Interese economice de grup au determinat abandonarea localității, pentru că, se știe, clădirile dărăpănate se vând pe bani puțini. Am aflat deja că nu funcționează legile pieței libere, ci legile pe care le impun câțiva oameni aflați în poziții de forță. Stațiunea Băile Herculane, stabiliment cu tradiție din perioada Imperiului Roman (prima atestare documentară datând din anul 153), este într-o zonă crepusculară de mult timp, așa cum am văzut în mai multe reportaje de televiziune. Marius Iacob nu a fost interesat de această poveste a locului, nu a făcut un documentar de investigație. A găsit însă niște personaje. Fiecare spune ”Eu sunt Hercule”, și e îndreptățit să o facă. Traseul lor în viață a fost încărcat de obstacole, au forța și determinarea să supraviețuiască. Într-un oraș mare, cei trei s-ar fi pierdut în mulțime, dar acolo, în Herculane, sunt personaje cunoscute, ca să nu zic emblematice. Gelu, Mitică și Relu sunt maseuri autodidacți într-o stațiune balneară, unde oamenii încă vin pentru că au probleme de sănătate și sunt celebre calitățile curative ale apelor. Forța lor de ”vindecători” se împletește cu ridicolul, grotescul, umorul, emoția. Marius Iacob îi privește, la propriu, pentru că el a și filmat, cu ochiul unui cineast care a văzut de multe ori filmele lui Fellini.      
     Documentarul Eu sunt Hercule este produs de Manekino Film, Docdays Production HBO Europe, cu sprijinul Robert Bosch Stiftung / ZDF / ARTE, dar Marius Iacob ne mărturisea în interviul săptămânii că este foarte greu să fie realizator și producător și că nu-l mai tentează prea curând o astfel de experiență.
     La proiecția organizată de HBO în sala Teatrului Excelsior au venit regizorul și monteuza Roxana Szel, sunetistul Vlad Voinescu, producătoarele Hanka Kosteilikova și Irina Malcea și cei trei eroi de la Herculane.
Imagine: Valeriu Ciubotaru

                                                                                                        
(11.04.2017)

Cuvinte cheie: baile herculane, documentare romanesti, eu sunt hercule film, hbo europe, i am hercules documentary, manekino film, marius iacob regizor

Opinii: