REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Astra Film Festival 2016: Premiu de excelență pentru Cristi Puiu


     Sâmbătă, 22 octombrie 2016, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 23. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.
     Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști din industria cinematografică internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.
     Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă.
     The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film despre viața unei mici comunități văzută prin ochii unei jurnaliste de televiziune a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Din aceeași secțiune competițională, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului.
     A Mere Breath (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016, urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica unei familii din Copșa Mică. Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul Angela. Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși.
     Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) pentru modul matur și asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea și muzica, care întregesc un tablou unitar al relației spațiu locuit – locatari.
Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală și tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).
     Astra Film i- a acordat Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România.
     Astra Film Festival a avut onoarea să ofere Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie și colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF și cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare: ”există doar un fel de cinema – spune el – termenii de ficțiune și documentar fiind simple etichete administrative”. Filmul său Sieranevada a deschis ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin.
     Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema. Tot duminică va fi proiectat de la ora 19:00 la Sala Thalia filmul Sieranevada, iar în intervalul 09:00 – 23:00, în cinematograful-dom din Piața Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona filme 360 de grade.
Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrului Național al Cinematografiei și este co-finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, în colaborare cu Universitatea ”Lucian Blaga”. Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, CINETIc
Detalii: astrafilm.ro 

 
(23.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2016, cristi puiu, doar o rasuflare film, dumitru budrala, liviu tipurita, monica lazurean-gorgan

Opinii: