REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Pescuit sportiv”, de Adrian Sitaru: Misterul, sugestiile, trimiterile


     „Pescuit sportiv”, lungmetrajul cunoscutului regizor Adrian Sitaru, a fost receptat ca un film românesc de cotitură în cinemaul autohton, un film care se depărtează de realismul stilistic al Noului Val (reprezentat pe Cinepub de un film-reper ca „Marfa și banii” de Cristi Puiu), pentru a vira spre un registru fantastic, ce deschide posibilități de interpretare subtile și pluristratificate.
     Personajele au și ele mai multe fațete, care sunt luminate alternativ, în funcție de jocul planurilor real-fantastic. Un film care, și prin tehnicile cinematografice folosite curajos, are mult de oferit.
Un picnic duminical pare ocazia perfectă pentru ca Mihai și Iubi să petreacă timpul împreună și să ducă relația lor la un alt nivel. O serie de evenimente neașteptate transformă, însă, acest weekend idilic într-o zi extrem de bizară. Adrian Titieni, Ioana Flora și Maria Dinulescu formează un trio ambiguu și tensionat, portretizat cu umor. Naturalețea și veridicitatea celor trei creează senzația de documentar în această dramă cu accente de thriller. 
     Nu doar contextual este „Pescuit sportiv” un film românesc diferit de cele ale Noului Val, ci și ca direcție de orice context cinematografic autohton în care ar putea fi integrat. Regizorul se revendică destul de pregnant de la estetica prozei scurte americane (Raymond Carver), iar misterul, sugestiile, trimiterile către un plan sau altul al povestirii (aici filmului) sunt făcute ca acolo, cu o tehnică a înaintării și retragerii, a tachinării continue. Așa face Ana cu Iubi și cu Mihai separat, atunci când, revenindu-și după lovitura de mașină, ajunge cu cei doi pe malul lacului. Ana îi provoacă sexual, îi spionează și apoi îi amenință că le dezvăluie secretele, îi flatează și-i intrigă în același timp, urmărind, parcă, să-i aducă la limita răbdării.
     Debutul în lungmetraj al lui Adrian Sitaru, prezentat la Veneția, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Palm Springs, al Premiului Special al Juriului şi al Premiului de Interpretare Feminină la Salonic, Pescuit sportiv, disponibil de azi în calitate HD pe CINEPUB
(16.06.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian sitaru, cinepub.ro, pescuit sportiv film

Opinii: