REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ana Széles - O fişă pe lună


     Pentru cei care citesc în mersul stelelor dăm mai jos locul, anul, luna, ziua, ora naşterii actriţei Ana Széles: Oradea, 1942, august 24, 9 dimineaţa.
     Pentru cei care doresc să-i cunoască formaţia profesională: Liceul teoretic şi Şcoala populară de muzică — secţia pian — din Oradea; Institutul de artă teatrală din Târgu-Mureş. Amănunt inedit: în 1960, când Ana Széles s-a prezentat la examenul de la Institutul de teatru, părea atât de mică încât a fost sfătuită să mai stea acasă un an... să mai crească. Ana Széles nu se descurajează. Lucrează ca muncitoare la o fabrică de mase plastice din Oradea. Creşte. Şi în anul următor revine şi e admisă la examen.
     Pentru cei ce vor să-i cunoască cariera cinematografică care a început şi s-a desfăşurat paralel cu studenţia: anul I de facultate — primul rol în Vacanţă la mare; anul II — La vârsta dragostei; anul III — Pădurea spânzuraţilor; anul IV — Gaudeamus igitur.
     După absolvire (1965), Ana Széles joacă încă în două filme: Meandre şi recent în Fantomele se grăbesc. Pe scenă — la Teatrul Maghiar din Cluj — în prima stagiune 1965-1966, trei premiere: «Oraşul nostru» de Thorthon Wilder, «Puterea întunericului» de Tolstoi, «Oaspeţi în miezul nopţii» de Virgil Nistor.
— Către cine se îndreapta preferinţele dvs. în materie de
Regie: Jacques Demy
Actori: Anthony Quinn şi Alain Delon
Actriţe: Annie Girardot
Dramaturgie: Tennessee Williams
Proză: Ernest Hemingway, André Maurois.
Muzică: Ceaikovski
— Care consideraţi a fi calitatea principală a unui actor?
— Multe. Prezenţă scenică sau cinematografică. Fotogenie pentru ecran. Farmec, firesc, voce plăcută, uşurinţa de a se transpune în diferite roluri sau situaţii. Şi, bineînţeles, o mare putere de muncă.
— Ce iubiţi mai mult — teatrul sau filmul?
— Pe amândouă în egală măsură.
— Cea mai mare dorinţă în momentul de faţă?
— Să joc.
— Rolul iubit?
— llona din Pădurea spânzuraţilor.
— Ce rol vă doriţi?
— Într-un film de epocă sau într-o comedie. Poate şi un rol opus ingenuei.
— Ce pasiuni aveţi în afară de teatru şi film?
— Vara: pescuitul. larna: traforajul.
 
(Cinema nr. 7, iulie 1966)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina darian, ana szeles, interviu, portret

Opinii: