REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”MMXX”, un masterclass cinematografic cu Cristi Puiu


     MMXX, adică 2020 (pentru cei care n-au făcut latina la școală), este rezultatul unui msterclass de actorie la care Cristi Puiu a fost invitat de către Dragoș Bucur și Dorian Boguță, de la actoriedefilm.ro.
     Când s-a dus vestea că masterclass-ul este ținut de Cristi Puiu, mulți tineri actori s-au înscris. Printre temele de lucru a fost și scrierea unor texte despre câteva personaje în timpul pandemiei de covid, pe care Puiu o consideră ”o răscruce a istoriei”. Toată evoluția lucrului la curs a condus la ideea unui film, cu patru povești, unele dintre personaje traversând mai multe secvențe. Textele ”elevilor” au fost transformate de Cristi Puiu în scenarii de sine stătătoare, toate personajele fiind marcate, într-un fel sau altul, de contextul pandemiei din 2020.
     Poveștile sunt trimteri, cu umor, la consumism (o casă plină de lucruri și conserve, ca un buncăr), la dramă. La final, avem o anchetă polițienească, în care joacă cei doi producători de la actoriedefilm – Dragoș Bucur și Dorian Boguță, dar și Adelaida Perjoiu, într-un contre emploi care a fost și pentru ea un fel de masterclass cu Cristi Puiu.
     Regizorul a mai transformat în film un masterclass de actorie în Franța, Trei exerciții de interpretare. De data aceasta, pe genericul MMXX se întâlnesc trei oameni care au avut un imens succes, care le-a marcat cariera, cu Marfa și banii, în 2001: Cristi Puiu, Dragoș Bucur și directorul de fotografie Silviu Stavilă.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
  


Galerie Foto

Cuvinte cheie: actoriedefilm.ro, cristi puiu, mandragora, mmxx film cristi puiu

Opinii: