REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Lindenfeld”, avanpremieră la ICR Berlin


     Cel mai nou film al lui Radu Gabrea, Lindenfeld, o poveste de dragoste, va avea avanpremiera la Institutul Cultural Român de la Berlin, pe 13 februarie. La vizionare vor participa regizorul Radu Gabrea şi actriţa Victoria Cociaş, care vor discuta cu publicul. Vor fi prezenţi Lazăr Comănescu, ambasador al României în Germania şi Mihai Kogălniceanu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Evenimentul se desfăşoară în aceeaşi perioadă în care la Berlin sunt mai mulţi români, prezenţi la diferite secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film (6-16 februarie).
Povestea de dragoste din romanul lui Ioan T.Morar este adaptată cinematografic de scenaristul Andrian Lustig şi îi are în rolurile principale pe Victoria Cociaş şi Victor Rebengiuc. Mircea Diaconu are o partitură importantă, iar Ion Caramitru are o apariţie specială.
Filmul este inspirat de o poveste reală, care are loc în satul Lindenfeld, în Munţii Semenic, într-un context cu referinţe istorice certe - deportarea şvabilor în Siberia de către regimul comunist, după Al Doilea Război Mondial. În prezent, satul mai are un singur locuitor. Lindenfeld, o poveste de dragoste a fost filmat anul trecut.
Lungmetrajul lui Radu Gabrea începe cu un reportaj al televiziunii germane despre un sat părăsit din Banat, care îi reaminteşte lui Ulli Winkler, emigrat în Germania cu 60 de ani în urmă, de satul copilăriei sale, Lindenfeld (”Poiana Teilor”). Bolnav de o boală incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa...
“Mi-a plăcut foarte mult povestea din romanul lui Ioan T. Morar”, spune regizorul Radu Gabrea. “Abordarea mea în film este, plecând de la el, oarecum modificată. Dar esenţa, descoperirea acestui sat, ca un sat de civilizaţie dispărută, care provoacă în foştii lui locuitori amintiri, uneori dureroase, alteori fericite, m-a făcut să aleg această forumulă de film.” 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: institutul cultural roman, lindenfeld, radu gabrea, victor rebengiuc, victoria cocias

Opinii: