REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„România neîmblânzită” – record de spectatori pentru un film documentar


          14.451 spectatori au ales să vadă la cinema în acest weekend (13-15 aprilie 2018) filmul documentar România neîmblânzită, un proiect unic despre țara noastră, cu imagini spectaculoase din locuri surprinzătoare, narat în limba română de Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai iubiți actori ai României.
     Filmul România neîmblânzită a reușit să aducă un număr record de spectatori în primul weekend al lansării sale în cinematografe. Cu o campanie fără precedent în țara noastră pentru un film documentar românesc, producția a fost programată în peste 70 de săli de cinema din 37 de orașe și a trezit interesul unui număr copleșitor de români, indiferent de vârstă.
     Filmul a avut alături personalități marcante din țara noastră, care si-au manifestat susținerea și entuziasmul față de acest proiect.
     „Emoționant, tulburător. Iar muzica se contopește armonios cu momentele de crescendo. Formidabil,” a spus Margareta Pâslaru.
     „Un cadou minunat pentru noi și pentru țara noastră la împlinirea celor 100 de ani”, a spus Andreea Răducan, campioană mondială și olimpică la gimnastică.
     „Un film așa cum nu ați mai văzut niciodată despre țara aceasta și o radiografie a ceea ce încă mai este acum, o capsulă a timpului ce va funcționa ca o probă pe baza căreia vom fi judecați în viitor” a declarat Alex Găvan, alpinist.
     Auchan Retail România, unul dintre cei mai importanți retaileri de pe piața locală, a lansat în 13 aprilie România neîmblânzită, primul film documentar despre natura României care va putea fi vizionat în peste 70 de cinematografe din 37 de orașe. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, filmul documentar România neîmblânzită reprezintă o producție inedită, ce dezvăluie, în 90 de minute, frumusețea sălbatică a României.
     Distribuția în cinematografe este asigurată de Transilvania Film, care va organiza și o serie de proiecții în mai multe orașe în care nu există săli de cinema.
     Auchan intenționează să extindă proiectul România neîmblânzită. Potrivit companiei, conținutul documentarului poate fi adaptat pentru a fi utilizat în școli, ca material didactic complementar. În acest sens, Auchan își propune să colaboreze cu instituțiile din învățământ pentru a dezvolta proiectul în această direcție. Nu în ultimul rând, Auchan dorește să pună filmul și la dispoziția instituțiilor ce răspund de turism și mediu, pentru a sprijini, în acest fel, promovarea turistică a țării. 
     Lansarea filmului în România a fost marcată printr-un eveniment de gală, organizat pe 21 martie, la Teatrul Național din București, în prezența a peste 900 de spectatori, personalități marcante din toate domeniile. Reportajul AaRC poate fi văzut pe site-ul publicației.
     România neîmblânzită a fost filmat pe parcursul unui an întreg, cei peste 20 de cameramani implicați parcurgând mii de kilometri pentru a surprinde lupta vietăților pentru supraviețuire.
     Călătorind cu automobilul, avionul, barca, elicopterul, snowmobile-ul sau cu mașinuțe de golf, aceștia au cumulat peste 400 de ore de filmare în zone precum Parcul Național Piatra Craiului, Munții Făgăraș, Parcul Național Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Național Văcărești, Peștera Urșilor, Porțile de Fier și Munții Apuseni.
     „O contribuție substanțială, în timpul filmărilor, au avut chiar localnicii din aceste zone. De la pădurari la oameni obișnuiți, sute de persoane au ajutat, într-un fel sau altul, la crearea documentarului”, a menționat Alex Păun, coordonator al echipei de producție.
     Alături de aceștia, pe teren, s-au mai aflat și documentariști și oameni de știință, reprezentanți locali ai ONG-ului The European Nature Trust, precum și o serie de experți în viață sălbatică, pentru a oferi consiliere echipei de filmare. Mai mult, producția este expertizată din punct de vedere științific de către universitarul clujean, conf. dr. Ioan Coroiu.
(17.04.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: auchan retail romania, romania neimblanzita film, transilvania film distribuitor, untamed romania documentary, victor rebengiuc

Opinii: