REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul ”România neîmblânzită”, premieră în 13 aprilie


     După avanpremiera de la Teatrul Național ”IL Caragiale” din București, la care a participat și președintele Johanis, aseară a avut loc o proiecție pentru presă, urmată de sesiune de întrebări și răspunsuri pentru realizatorii documentarului. România neîmblânzită este un lungmetraj documentar care intră în cinematografe din 13 aprilie, în toată țara, distribuit de Transilvania Film.  
     Finanțat de compania Auchan Retail, care a asigurat un buget de 1,5 milioane euro pentru producție și 1 milion pentru distribuție și promovare, filmul este un gest de reverență pentru țara în care funcționează de mai mulți ani. În Anul Centenarului, compania multinațională a vrut să promoveze imaginea României, țara cu cea mai bogată biodiversitate din Europa. La această inițiativă s-a alăturat The European Nature Trust.
     Documentarul este realizat cu profesioniștii de la casa de producție Off the Fence din Marea Britanie, specializată în producții documentare pentru BBC și National Geographic. Logistica este impresionantă, greu de asigurat în România. Zeci de cameramani și tehnicieni de producție au filmat 400 de ore, în diferite locuri din țară, în toate cele patru anotimpuri. Ursul care iese din hibernare, lupta dintre mistreți și lupi, capra neagră, efemeridele denumite Rusalii, care trăiesc doar o zi, pelicanii din Delta Dunării, toate sunt filmate cu aparatură sofisticată, pentru a surprinde prim-planuri, pentru a nu perturba animalele și pentru a nu-i pune în pericol pe cameramani. Avem o imagine destul de clară și surprinzătoare a biodiversității din România.
     Din sutele de ore filmate, au rămas 90 de minute de montaj, peste care este suprapusă vocea povestitorului și muzica creată special de compozitoarea Nainita Desai și interpretată de orchestra BBC din Cardiff. Comentariul filmului și scenariul sunt realizate de Thomas Barton-Humphreys, care este și regizor, și Alex Păun, coordonator al echipei de producție. Pentru limba română, comentatorul este Victor Rebengiuc, iar pentru varianta în engleză este Mark Strong (Closer to the Moon).
     La conferința de presă au fost prezenți Victor Rebengiuc, realizatorul de televiziune Marius Constantinescu, ambasadorul filmului, producătoarea Allison Bean (Off the Fence), Tudor Giurgiu (Transilvania Film), Andreea Sandu (Graffiti BBDO), Tiberiu Danețiu (Auchan Romania), Alex Păun (Auchan Romania). Alături de jurnaliști, au venit la proiecție Margareta Pâslaru și Lucian Ifrim.

     Victor Rebengiuc a fost impresionat de film și de mesajul pe care îl transmite, care i-au adus aminte de documentarele realizate de Ion Bostan.

     Marius Constantinescu, implicat în promovare ca ambasador al filmului, a vorbit despre modul în care documentarul ne apropie de biosfera pe care o moștenim și de care ar trebui să avem grijă, de valoarea educativă a aceastui demers. Tot el a precizat că filmul va fi pus la dispoziția ambasadelor României din toată lumea și filialelor Institutului Cultural Român.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(12.04.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: auchan retail romania, marius constantinescu, off the fence, romania neimblanzita film, victor rebengiuc

Opinii: