REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest 2016, ediție de colecție


     Evenimentul inițiat și conceput de Cristian Mungiu are o evoluție spectaculoasă în fiecare an. Biletele se vând în avans, iar sălile sunt pline. Anul acesta, programul Les Films de Cannes à Bucarest poate fi văzut și la Iași, Cluj, Timișoara.
     La gala de deschidere a fost proiectat Toni Erdmann, co-producție Germania-România regizată de Maren Ade, care a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film la Cannes 2016 și este nominalizat la Oscar pentru film străin. Regizoarea Maren Ade și co-producătoarea Ada Solomon au fost prezente la vizionare.
     Invitați speciali au fost și cineaștii Olivier Assayas și Alain Guiraudie, care au venit la întâlnirea cu publicul românesc, dar și la masterclass pentru studenții de la Unversitatea națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” din București.
     ”Tribut Abbas Kiarostami” a adus, pentru prima dată în România, filmele regizorului Iranian, multe premiate sau prezentate la Cannes. Regizoarea Mania Akbari a fost invitată să vorbească despre cineast, cu care a colaborat în calitate de actriță la filmul Ten.
     Anul acesta au fost proiectate 20 de filme dintre cele 21 din competiția oficială a Festivalului de la Cannes, dar și filme românești foarte noi sau în avanpremieră, într-o secțiune specială: Bacalaureat, de Cristian Mungiu – Premiul pentru regie la Cannes, Câini, de Bogdan Mirică – Premiul FIPRESCI secţiunea "Un certain regard" la Cannes, Sieranevada, de Cristi Puiu, Afacerea Est, de Igor Cobileasnki, Fixeur, de Adrian Sitaru, Inimi cicatrizate, de Radu Jude, Anișoara, regizat de Ana Felicia Scutelnicu, 6,9 pe Scara Richter, de Nae Caranfil, Două lozuri, de Paul Negoescu și documentarul Doar o răsuflare, realizat de Monica Lăzurean-Gorgan.
 
Imagine: Nicolae Cara
(7.11.2016)

Cuvinte cheie: abbas kiarostami, alain guiraudie, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2016, maren ade, olivier assayas, toni erdmann film

Opinii: