REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Frozen Ignat”, un thriller de Dinu Tănase


     Regizat de Dinu Tănase, Frozen Ignat / Cine a ucis Crăciunul? a intrat în cinematografe cu un punct major de interes – este un thriller, gen mai rar abordat de cineaștii români. Scenariul este scris de Dinu Tănase împreună cu Răzvan Roșca. Pelicula produsă de Paradox Film a fost selectată, în 2017, în competiția de la Festivalul de Film de la Montreal.
     Povestea se desfășoară în Delta Dunării, un loc cu tradiții înconjurate de mister, accentuat de filmul alb-negru. Ana (Alexandra Fasolă) se întoarce acasă din Anglia, pentru înmormântarea tatălui (Dorel Vișan). Participă, împreună cu mama ei (Dana Dogaru), la pregătirile din casă. Coșciugul este dat jos din pod, hainele aranjate, preotul (Valer Dellakeza) prezent cu sfaturi și precizări despre ritual.
În timp ce familia are treabă cu răposatul, în zonă apar oameni de la Procuratură și Poliție, pentru că un localnic, Crăciun (Constantin Cojocaru), a fost dat dispărut de către nevastă (Dorina Lazăr).
La înmormântare, totul se desfășoară conform tradiției. Blondu (Alin State) vine cu căruța, vin bocitoarele, se adună lumea cernită și pornește spre cimitir, secvență pe care o avem și noi în reportajul de platou.
Când lucrurile păreau că se desfășoară ”cum trebuie”, o bătrână (Tatiana Iekel) descoperă că mortul are o lovitură la cap, deci nu fusese moarte naturală, ci era vorba de o crimă. Oamenii și acțiunile se precipită, intervin autoritățile, dar nu se află nimic precis. Totul plutește în derivă, ca sloiurile de gheață de pe Dunăre. Până când apare o mărturisire. Un flash-back color ne face martorii tăierii porcului, eviscerării animalului, dar și ai crimei. Mult sânge și multe viscere. Dinu Tănase ne-a spus că a ales această tratare a secvenței în culoare pentru a despărți realitatea faptei de minciuna poveștii de început.
     Regizorul a lucrat cu directorul de fotografie Pătru Păunescu, cu care a colaborat și la Portrete în pădure, și cu monteurul Ion-Petru Tănase (Lumea e a mea). Decorurile sunt concepute de Mihnea Tăutu și Mihai Ionescu, costumele de Svetlana Mihăilescu, iar muzica este compusă de Mircea Florian. Sunetul este realizat la Chainsaw Europe.
     Dinu Tănase ne-a vorbit despre alegerea actriței Alexandra Fasolă pentru rolul principal, dar și despre colaborarea cu monteurul Ion Tănase, fiul lui, care a lucrat și cu celălalt fiu, Nicolae Constantin Tănase, la montajul pentru Lumea e a mea.
 
     Pătru Păunescu a revenit în țară după filmările din Republica Macedonia cu regizorul Ilija Piperkoski (Mătăsari), la pelicula Grandfather and Grandson.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandra fasola, dana dogaru, dinu tanase, dorel visan, frozen ignat film, paradox film, patru paunescu

Opinii: