REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAFF 2017: Proiecție specială „Baloane de curcubeu”, de Iosif Demian


     Unul dintre evenimentele importante ale festivalului de documentar de la Sibiu, Astra Film Festival, a fost proiecția specială a filmului Baloane de curcubeu, regizat de Iosif Demian la începutul anilor 1980, și care a trecut printr-o serie de modificări cerute ce comisia de cenzură. Cu această ocazie, AFF a organizat o conferință la care au fost prezenți regizorul Iosif Demian, compozitoarea muzicii filmului Erika Jozsa și actorul Dorel Vișan.
     Baloane de curcubeu era al doilea film pe  care îl regiza directorul de imagine Iosif Demian, după ce debutase în regia cu O lacrimă de fată – un foarte sofisticat film care introduce în narațiunea unui film polițist (un detectiv, interpretat de același Dorel Vișan, investighează crima petrecută într-un sat) un alt film, respectiv reportajul anchetă (filmarea interogatoriilor coordonate de detectiv), care ar trebui să scoată la suprafață criminalul unei tinerei omorâte. Dacă primul film ca regizor al lui Iosif Demian a fost neglijat de cenzură în ciuda elementelor subversive, Baloane de curcubeu a atras atenția prin reprezentarea satului românesc neconformă cu discursul oficial din epoca comunistă. Mai multe despre felul în care s-a desfășurat producția și post-producția acestui film, cu întreruperi și modificări impuse, au vorbit Iosif Demian, Erika Jozsa și Dorel Vișan la conferința de presă.

     Boaloane de curcubeu a fost proiectat vineri, pe 20 octombrie, în cadrul Astra Film Festival, în Sala Thalia, în prezența membrilor echipei de filmare. Ulterior vizionării, Iosif Demian, Dorel VișanMagda Catone și Erika Jozsa s-au întâlnit cu publicul sibian, moderatul discuției fiind regizorul Cristi Puiu. 
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(12.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival sibiu 2017, baloane de curcubeu film, cristi puiu, dorel visan, erika jozsa demian, iosif demian

Opinii: