REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Florin Șerban: ”Am învățat din filme mai mult decât din viața trăită”


     Florin Șerban este o voce specială în filmul românesc și de aceea este alegerea producătoarei Claudia Duca pentru primul episod din Noaptea Albă a Filmului Românesc la TVR, în februarie.
     Pasiunea lui pentru filme a început în adolescență, când a fost impresionat de Wild at Heart al lui David Lynch. Au urmat mulți ani de școală: Facultatea de Filosofie și Master, UNATC ”IL Caragiale” și școala de regie de la Columbia University din New York. Acolo l-a întâlnit pe Bogdan Apetri, cu care este prieten și se sprijină profesional și acum.
     Din experiența UNATC, a rămas cu amintirea grupului de entuziaști din care făcea parte. ”Eram noi și Cristi Nemescu”, spune el cu admirație.
     Când era în anul patru al școlii din America, Cătălin Mitulescu i-a adus scenariul Eu când vreau să fluier, fluier, scris de Andreea Vălean, și i-a propus să-l realizeze împreună. Filmul i-a adus Ursul de Argint la Berlin, dar și ideea de a face o școală de film pentru neprofesioniști.
     A înființat casa de producție Fantascope, unde își produce filmele, dar și pe ale prietenilor, cum ar fi Neidentificat al lui Apetri. El a găsit scenariul scris de Iulian Postelnicu și, la fel cum Mitulescu i-a adus lui scenariul de la Eu când vreau să fluier, fluier, Florin Șerban i-a propus proiectul lui Bogdan Apetri.
     Au urmat filmele Box, Dragoste 1: Câine și Dragoste 2: America (proiect la care s-a gândit de douăzeci de ani încoace). În acest punct al carierei, Florin Șerban s-a gândit să renunțe la film, că nu mai are nimic de zis, a ajuns într-un moment dificil de autoanaliză. Numai că a apărut ideea de a face ceva complet diferit, să regăsească pasiunea și plăcerea de a face film. Poate că și posterul Wild at Heart, care se află pe un perete din școala de film, i-a adus aminte de frumoasa nebunie a adolescenței. Așa a apărut Hamlet, un horror pe care l-a făcut fără buget, prin contribuția și prietenia multor oameni, care sunt co-producători. ”Hamlet poate să vindece, să transforme, să trezească”, spune el. Hamlet va avea premiera online în martie, ”pentru că trebuie văzut în intimitatea casei, nu într-o sală de cinema”.
     Personalitate complexă, Florin Șerban este un cineast surprinzător și trebuie urmărit cu atenție, pentru că niciodată nu știi ce idee transformă în film și cum. Iubește actorii și vorbește cu pasiune despre Rafael Florea (Box) sau Dragoș Dumitru, care au o tensiune specială și sunt mereu în gardă când ”sunt în personaj, nu joacă”. Școala de actorie este locul unde se întâlnesc actori profesioniști cu amatori, e un schimb de energie care îl încarcă și pe el.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(25.02.2022)

Cuvinte cheie: florin serban, noaptea filmului romanesc la tvr

Opinii: