REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul Filmului Evreiesc 2015


     Ajuns la a cincea ediție, Festivalul Filmului Evreiesc București a avut loc la Cinema Studio, în perioada 25 septembrie - 1 octombrie, accesul la proiecții fiind liber. Timp de șapte zile, proiecții și evenimente conexe s-au desfășurat și la Clubul Țăranului Român, Cărturești Verona, Revolution Cafe și Teatrul de Comedie.
Juriul competiției de lungmetraje de ficțiune a fost compus din: Noa Regev (președintele juriului), directorul Cinematecii din Ierusalim și al Festivalului Internațional de Film de la Ierusalim, Cristina Corciovescu, critic de film și membră a FIPRESCI, și Radu Gabrea, regizor și scenarist, membru al Consiliului Onorific al Festivalului Filmului Evreiesc București.
     Din juriul competiției de documentare au făcut parte: Dr. Ilan Avisar (președintele juriului), profesor la Facultatea de Arte „David and Yolanda Katz” din cadrul Universității din Tel Aviv, Dana Duma, publicist, critic de film și membră a Consiliului Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, regizor, scenarist și președintele Uniunii Cineaștilor din România.
Premiile acordate la a 5-a ediție:
Cel mai bun film de ficțiune a fost desemnat  Alături de ea / Next to Her (Israel, 2014), în regia lui Asaf Korman.
Cel mai bun documentar -  Orășelul numit Brzostek / A Town Called Brzostek (Australia – Polonia, 2015), în regia lui Simon Target.
Premiul pentru cea mai bună muzică de film - compozitorului Baruch ben Ishack, pentru coloana sonoră a filmului Croazieră către Paradis / Paradise Cruise (Israel-Germania, 2013, r. Matan Guggenheim). 
     În afara competiției, proiecțiile au fost grupate în mai multe secțiuni: Israel – Invitat Permanent (Documentare/Ficțiune), Cinematecă – Ephraim Kishon, Portret de Regizor: Ari Folman, Filmul Universitar și Panorama. Filmul Peter al III-lea, regizat de Tommy Lang, a avut premiera mondială în cadrul festivalului.
Festivitatea de premiere a avut loc la Cinema Studio, în prezența primarului Capitalei, Ștefănel Dan Marin, a reprezentanților Ambasadei Israelului și World Likud România, precum și a directorilor festivalului, Paul Ghițiu și Liviu Carmely.
Festivalul Filmului Evreiesc București 2015 este organizat de Fundația Culturală Art-Promo în parteneriat cu Teatrul de Comedie și NOI Media Print, cu sprijinul: Guvernului României - Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România, Federației Comunităților Evreiești din România, Ambasadei Statului Israel, Ambasadei Canadei, World Likud Romania și al Fundației „Henry Mălineanu”.
Detalii: Bjff.ro
Imagine: Dan Țuculescu

Cuvinte cheie: festivalul filmului evreiesc bucuresti 2015, laurentiu damian, liviu carmely, paul ghitiu, tommy lang

Opinii: