REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Faci sau taci”, o comedie stil Iura Luncașu


     Se pare că Iura Luncașu a găsit un culoar către spectatorii români. După Ghinionistul, care a ocupat primul loc în box office, a avut premiera Faci sau taci, o poveste cu comic de situație și de limbaj, cu multe vedete și o temă actuală. Traficul de persoane este o problemă gravă și cu implicații internaționale, dar Iura Luncașu a împachetat povestea în ironie și situații comice.      Reprezentanții autorităților sunt uneori depășite de situație (Augustin Viziru și Levent Sali), alteori pline de aplomb (Horia Brenciu). Maria Popoviciu, cunoscută pentru stand up comedy, are o apariție remarcabilă în rolul secretarei, cu o cultură de telenovele.
     Acțiunea de prindere a traficanților este condusă de un procuror spaniol (antrenorul de fotbal Gică Craioveanu, surprinzător de bun în rol) și o procuroare din România (Monica Bîrlădeanu), autoritară și profesionistă. În locul soldaților duri, Iura Luncașu a ales, evident, o trupă de fete, agente cu experiență, pe care să le infiltreze în cuibul traficanților. Bogdan Mălăele este șeful acestui grup de intervenție. Diana Dumitrescu (lunetistă), Giulia și Sandra Izbașa, Ana Baniciu, Oana Moșneagu și Cristina Visterneanu sunt pline de nuri și cu aplomb. Interacțiunea lor cu Viziru și Levent Sali este generatoare de situații comice. Un alt personaj interesant este șoferul, interpretat de Cosmin Nedelcu Micutzu, foarte expresiv.
Locațiile sunt clădiri moderne din Timișoara sau Cheile Nerei, un peisaj sălbatic filmat cu drona.
     Faci sau taci este îndemnul regizorului și scenaristului Iura Luncașu către cineaștii care vor să facă film, chiar fără finanțare de la stat. ”Să li se dea bani celor care fac filme de artă”, susține el. Oricum, succesul comercial în România înseamnă mai ales un număr mare de spectatori, nu recuperarea cheltuielilor și nici profit.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: augustin viziru, bogdan malaele, faci sau taci film, iura luncasu, levent sali, monica birladeanu

Opinii: