REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare despre Liviu Ciulei și Teatrul Mic, realizate de Costel Safirman


     Criticul și istoricul de film Costel Safirman, care locuiește de mai mulți ani în Israel, a organizat un eveniment la Cinemateca Union. Înainte de 1990, era realizator de emisiuni și documentare la TVR, apoi la Studioul Sahia, și semna cu numele Cornel Cristian. În acea perioadă a regizat două documentare despre teatru – Regia: Liviu Ciulei și Astă-seară se plânge la ”Dama cu camelii”, pe care le-a proiectat acum pentru cinefilii din București. Moderatorul întâlnirii a fost criticul de film Titus Vâjeu.
     Regia: Liviu Ciulei este un documentar realizat la TVR, în perioada noiembrie 1978 – ianuarie 1979, în timpul repetițiilor la spectacolul cu piesa „Furtuna” de William Shakespeare pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București. Liviu Ciulei vorbește despre vocația de regizor de teatru, despre înțelegerea textelor lui Shakespeare, dar și despre lucrul cu actorii. Drumul de la lectura piesei până la premieră e o aventură pentru toți creatorii, iar Costel Safirman știe unde să-și stabilească punctul de observație, să prindă momentul, dar să nu deranjeze artiștii. Filmul a fost distins cu Premiul Special al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe 1979. Actorii Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc au rememorat perioada colaborării cu Liviu Ciulei.
 
     Astă-seară se plânge la ”Dama cu camelii” este portretul cinematografic al unuia dintre cele mai importante ansambluri teatrale bucureștene din anii ’80: Teatrul Mic. Având-o drept ghid pe marea actriță Leopoldina Bălănuță, spectatorul este invitat să participe la repetițiile regizoarei Cătălina Buzoianu pentru noua premieră – „Doamna cu camelii” de Al. Dumas fiul, să-i cunoască pe actorii din trupă și să asiste la câteva din spectacole. Documentarul este o producție a Studioului Sahia Film.
Imagine: Valeriu Cubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(27.04.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asta seara se plange la doamna cu camelii, costel safirman, liviu ciulei, mariana mihut, regia liviu ciulei documentar tvr, titus vijeu, victor rebengiuc

Opinii: