REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Docuart 2016: Retrospectiva Ovidiu Bose Paștina


     Festivalul de Film Documentar Docuart a avut în program un moment dedicat cineastului Ovidiu Bose Paștina. Deși a lucrat câțiva ani la Studioul Sahia, Bose a rămas unul dintre cei mai originali documentariști, marcând, cu puține filme, o carieră artistică de referință. Poate tocmai de aceea și la Festivalul Anonimul am avut în acest an un medalion dedicat, la care a fost prezent Laurențiu Damian, coleg de școală și la Studioul Sahia cu Bose, și fiul lui Iacob Paștina, cineast în devenire.
     Retrospectiva de la Docuart a fost organizată de Cornel Mihalache, și el documentarist la Sahia. Au fost proiectate aproape toate filmele care s-au păstrat, despre care Daniela Apostol, director Docuart, spunea că le-ar propune ca obiect de studiu pentru orice student. Directorul de fotografie Mircea Bunescu și sunetistul Horea Murgu au rememorat perioada în care au fost realizate, au vorbit despre creativul și elegantul Bose, așa cum i se spunea.
     Ovidiu Bose Paștina a absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică București cu scurtmetrajul Arta apărării individuale. Din echipă făceau parte Mircea Bunescu, Horea Murgu și colegii de an, printre care Laurențiu Damian. Cineast original, Bose a realizat adevărate opere de artă din filme de comandă, pentru protecția muncii, de exemplu, care nu erau supuse cenzurii, cum este Oameni care povestesc.
Ultimul film realizat este documentarul Timișoara. Decembrie 1989, producție Sahia. După desființarea studioului de documentare, Ovidiu Bose Paștina a lucrat în televiziune, ca director artistic, la ProTv, Prima Tv, Realitatea Tv. Singurul proiect cinematografic a fost adaptarea romanului ”Tatăl Fantomă”, pe care nu l-a realizat din cauza stării de sănătate. Filmul Tatăl Fantomă a fost regizat de Lucian Georgescu, prieten cu Bose, împreună cu care dezvoltase ideea pentru un lungmetraj de ficțiune.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru

 
(8.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cornel mihalache, docuart fest 2016, horea murgu, mircea bunescu, ovidiu bose pastina, retrospectiva ovidiu bose pastina

Opinii: