REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anonimul 13 în 2016


     Festivalul desfășurat la Sfântu Gheorghe are, ca de obicei, mare succes la publicul fidel, care pleacă în Deltă cu cortul, sfidând țânțarii, ploaia și accesul cu barca. Omul care coordonează de la început ce se întâmplă la Anonimul este Miruna Berescu, care i-a înmânat Trofeul 2016 regizorului coreean Park Chan-wook, câștigător la Marelui Premiu la Cannes 2004 cu Oldboy.
     Selecția din acest an a avut multe filme românești, în competiție sau la OFF Românesc. Două dintre secțiunile noncompetiționale sunt și Actori în spatele camerei sau Filme HBO. Lungmetrajele din competiție au fost selectate de Ludmila Cvikova, iar Irina Margareta Nistor a ales scurtmetrajele.
     Proiecții speciale în avanpremieră au fost cu Sieranevada, în prezența regizorului Cristi Puiu, a producătoarei Anca Puiu și a actrițelor Dana Dogaru și Ana Ciontea, Câini, regizat de Bogdan Mirică, și Două lozuri, regizat de Paul Negoescu. La Seara Filmului Românesc au fost vizionate scurtmetrajele Ninel, de Constantin Popescu, și Oase pentru Otto, regizat de Matei Lucaci-Grunberg, la proiecție fiind prezenți scenarista Lia Bugnar și producătorul Anghel Damian. În aceeași seară a fost prezentată pelicula Miracolul din Tekir, regizată de Ruxandra Zenide, în cadrul competiției de lungmetraje. Lungmetrajele din acest program special au fost Ilegitim, regizat de Adrian Sitaru, Dublu, regizat de Cătălina Dănăiață, 03.ByPass, regizat de Np Toader, toate cu premiere în acest an. A fost proiectat și documentarul produs de HBO Doar o răsuflare, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan.
     În competiția internațională de scurtmetraje  fost inclus Deux Rivages / Două maluri, film realizat de regizoarea Diana Munteanu în Franța, unde este studenta în cadrul școlii de film La Fémis.
     Începând din 2006, Festivalul Anonimul oferă Premiul ”Ovidiu Bose Paștina” unui film din competiția de scurtmetraje. În acest an a fost inclus în program și un Medalion Ovidiu Bose Paștina, în cadrul căruia a fost vizionat scurtmetrajul de licență Arta apărării individuale (1980), în prezența prietenului și colegului Laurențiu Damian, a criticului de film Cristina Corciovescu, a soției cineastului și a lui Iacob Paștina, fiul acestuia, student la o școală de film din Marea Britanie. În afară de filmul lui Ovidiu Bose Paștina, a fost proiectat și scurtmetrajul Deasupra tuturor, realizat de Iacob Paștina și Victor Cioabă. Anonimul 13 a trecut în palmares Premiul publicului pentru cel mai bun film românesc – O noapte în Tokoriki, scurtmetraj regizat de Roxana Stroe.
 
Imagine: Dalila Dulgheru
 
(15.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anonimul film festival 2016, o noapte la tokoriki film, ovidiu bose pastina, sieranevada film

Opinii: