REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, marcați în reprezentanțele I.C.R.


     Anul acesta, pe 19 februarie, se împlinesc 146 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Cu această ocazie, reprezentanțele Institutului Cultural Român invită publicul la o serie de proiecte care pun în valoare opera marelui sculptor român.
     În 19 februarie, Institutul Cultural Român de la Budapesta și filiala Seghedin vor marca Ziua Națională Constantin Brâncuși printr-o serie de proiecții cu imagini reprezentative pe fațadele sediilor lor. Aceste momente vor fi evidenţiate ulterior şi pe pagina oficială de Facebook a reprezentanţei, pentru publicul local și internațional, cu scopul de a promova cultura română.
     Filmul „Constantin Brâncuși: The Essence of Things” va fi prezentat sâmbătă, de la ora locală 10.00 (12.00 ora României), pe reţelele de socializare ale ICR Londra. Călătoria despre căutarea esenței lui Brâncuși de la Tate Modern din Londra este o redescoperire a emblematicului artist prin ochii lui Matthew Gale, Senior Curator at Large, curatorul expoziției Tate din 2004, „Constantin Brâncuși: The Essence of Things”, care urmărește amestecul de inspirații ce au făcut ca arta marelui sculptor român să aibă astăzi rezonanțe în întreaga lume.
     Sâmbătă, reprezentanţa ICR New York va difuza online pe rețelele sale de socializare şi pe cele ale partenerilor un material video despre influența universală exercitată de marele artist român. Absorbind influențe de o uimitoare diversitate, opera lui Constantin Brâncuși a devenit, la rândul ei, o importantă sursă de inspirație pentru artiști de pretutindeni. La New York începe, chiar de ziua marelui inovator al formelor moderne, o călătorie în jurul lumii pentru a explora durabilul impact al artei sale. Explorarea este realizată în compania lui Matthew Kirsch, curator pentru programe de cercetare în cadrul Noguchi Museum, care ne provoacă să îl redescoperim pe Brâncuși prin prisma influenței sale asupra altui creator celebru, Isamu Noguchi. Fascinat de esențe, la fel ca și maestrul său român, artistul americano-japonez a aspirat să le exprime nu numai în lucrările sale de sculptură, ci și în grădinile pe care le-a proiectat sau în obiectele casnice pe care le-a conceput, în încercarea de a integra arta în locurile obișnuite și în viața de zi cu zi.
     Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția difuzează eseul cinematografic „Scrisoare imaginară a lui Constantin Brâncuși” (2018, r. Cornel Mihalache), produs de Televiziunea Română în seria „Români care au schimbat lumea”. Documentarul va fi difuzat pe rețelele de socializare ale Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Filmul evocă într-o manieră poetică persoana artistului Constantin Brâncuși, printr-un monolog construit de Cornel Mihalache pe baza corespondenței și a altor documente scrise din epoca în care a trăit artistul. Eseul este ilustrat cu imagini de arhivă, fotografii din epocă, precum și filmări și fotografii recente. „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuși este propriul autoportret. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alții că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui și din imaginile filmate de el însuși.” (Cornel Mihalache)
Detalii: icr.ro
 
 
(17.02.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: constantin brancusi, cornel mihalache, institutul cultural roman

Opinii: