REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cronică de primăvară – O succesiune de microreportaje


     Regizorul lon Moscu s-a arătat şi altădată preocupat de vârsta tinereţii şi a căutat s-o investigheze cu mijloacele specifice documentarului (de pildă, filmul Student la laşi). Iată-l acum aflându-se la început de drum cu documentarul Carnet de primăvară, inspirat de aceeaşi vârstă.
— Cu ce gânduri porniţi la lucru, lon Moscu?
— Primăvara inclusă în titlul filmului meu se vrea simbolul acelei generaţii care în succesiunea vârstelor omeneşti e cea mai aproape de primăvară: tinereţea. Mai mult, ea se vrea simbolul vârstei actuale a ţării noastre a cărei dezvoltare multilaterală în ritmuri furtunoase, energice, indică limpede tinereţea. Înregistrând de la început semnele eterne ale primăverii, filmul va reţine şi va accentua în special pe acelea care pun pecetea anului în care ne găsim — 1971. O primăvară în care ghioceii şi mărţişoarele se găsesc laolaltă cu primele construcţii ale noului cincinal, cu tinerii veniţi la Congresul U.T.C., cu premiera filmului Mihai Viteazul, etc. Odată instalat în primăvara lui 1971, filmul nu o va mai părăsi. El va constitui o cronică a unor evenimente din viaţa tinerilor noştri, în acest anotimp al acestui an, care e anul 50 al Partidului.
— Ce gen de documentar veţi face?
— Intenţionez un film deschis. Înţeleg prin aceasta că, pentru a se hrăni din substanţa însăşi a documentarului, filmul va conţine momente surprinse, replici spontane, tipuri umane reacţionând autentic, ca şi cum aparatul de filmat nu ar fi prezent.
— Ce va consemna Carnetul...?
— Cât mai multe lucruri, cât mai diverse, cât mai concentrate în metrajul pe care-I am la dispoziţie. Succesiunea de microreportaje va cuprinde atât evenimente personale, cât şi evenimente care antrenează colectivitatea tineretului ; bucuriile şi frământările tinerilor de azi vor constitui una din laturile importante ale filmului. Vom încerca să surprindem pe peliculă un fragment de olimpiadă ştiinţifică, altul dintr-o olimpiadă de meserii, felul cum îşi foloseşte un tânăr primul salariu, mutarea unei tinere perechi în casă nouă, un concurs „Steaua fără nume”, etc. Tot timpul vom compara evenimentele primăverii cu trecutul şi viitorul pentru a sublinia idealul de azi, idealul de ieri şi idealul de mâine al tineretului.
 
(Cinema nr. 4, aprilie 1971)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru racoviceanu, interviu, ion moscu, moscu iancu, printre tineri film

Opinii: